Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva pšenice
  • 11.10.2021. 10:00

Koliko će da nas košta ovogodišnja setva?

Zemljoradnici još prave tačnu računicu koliko će koštati setva, ali svi odreda ističu da je skupoća velika, žaleći se u prvom redu na cenu veštačkog đubriva i goriva.

Foto: Bigstock/Aikon
  • 780
  • 147
  • 0

Kiša i hladno vreme prekinuli su jesenje radove na njivama, ali posao ratarima neće pobeći kada se prolepša vreme da obave setvu pšenice upravo u oktobru kada je i optimalni rok. Ova setva, po svoj prilici, biće jedna od skupljih u odnosu na ranije, prenosi Dnevnik.

Prema poslednjem izveštaju Produktne berze, cena od 28,5 din/kg bez PDV-a, na paritetu FCA, registrovana krajem nedelje najviša je postignuta cena od početka žetve. Ovako visok cenovni nivo je poslednji put zabeležen u avgustu 2012. godine. Pšenica je imala sesije sa jakim cenama u Čikagu zbog rasta crnomorskih i evropskih cena usled snažne međunarodne tražnje, što se odrazilo i na domaće tržište. Cene na Evronekstu za ugovor za pšenicu sa decembarskim prispećem zabeležile su novi rekord.

Zemljoradnici još prave tačnu računicu koliko će koštati setva, ali svi odreda ističu da je skupoća velika, žaleći se u prvom redu na cenu veštačkog đubriva i goriva. Ipak, svi su se uglavnom snabadeli repomaterijalom tako što su zadužili seme i đubrivo kod kooperanata, dok su za kupovinu goriva podigli bankarske kredite.

Za hektar preko 63.000 dinara?

Prema rečima predsednika Agrarnog saveza Srbije Nenada Manića, setva jutra pšenice koštaće 31.690 dinara, a dvostruko novca će trebati za hektar. Na sve to, naglasio je, dolaze još i cena arende ili zakupa, koja zbog manjih prinosa ove godine nije poskupela, a te cene su različite u svakom području.

"Kilogram semenske pšenice je 80 dinara, a po jutru treba 130 kilograma, što je 10.400 dinara. Na jutro pšenice dolazi 250 kilograma veštačkog đubriva. Cena veštaka je 65 dinara kilogram, što znači da taj trošak iznosi 16.250 dinara i za 30 litara nafte po jutru po ceni od 168 dinara treba još dodati 5.040 dinara", naveo je Manić za Dnevnik.   


Tagovi

Setva pšenice Cena pšenice Cena goriva Cena đubriva Nenad Manić Produktna berza Agrarni savez Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...