Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 14.04.2024. 07:30

Koliko gusto sejati kukuruz i od čega to zavisi?

Setvena norma mora uvažiti očekivani broj biljaka nakon nicanja, a što zavisi od svrhe koju kukuruz ima, sorte i vremenskih uslova.

Foto: Depositphotos/bondvit
  • 327
  • 41
  • 0

Iako ima onih koji su kukuruz već posejali, optimalni rokovi setve za ovu žitaricu su od druge dekade aprila pa do kraja meseca. Ali, u pravilu se seje kada se temperatura zemljišta ustali na 10 - 12°C. 

Pritom treba voditi računa o gustoći setve koja je vrlo bitan parametar. Setvena norma mora uvažiti očekivani broj biljaka nakon nicanja, odnosno gustoću populacije po jedinici površine, a što zavisi od svrhe koju kukuruz ima, sorte i vremenskih uslova. 

Koja su opšta pravila? 

Opšta pravila govore da se manji broj biljaka preporučuje kod kukuruza koji se uzgaja za zrno te kod kasnijih sorti, kao i kod uzgoja na slabijim, laganim zemljištima koja su sklona suši, navodi Farmer.   

Gušća setva se primenjuje kada je glavni cilj uzgoja postizanje visokog prinosa zelene i suve materije, često za silažu ili biogas. Za nju se možete odlučiti i kod uzgoja sorti ranijeg sazrevanja ili kod uzgoja na kvalitetnijm zemljištima koja će moći da podnese veći broj biljaka po jedinici površine.

Dakle, preporuke se kreću u širokom rasponu, od sedam do 14 biljaka/m2, odnosno od 70 do 140 hiljada kom/ha. Uz razvoj tehnologije poslednjih godina, varijabilnu gustoću setve kukuruza, zasnovanu na potencijalu položaja, na peskovitim zemljištima moguće je smanjiti ispod 70.000 biljaka po hektaru bez straha od smanjenja prinosa. Na primer, u SAD-u, u toplim i suvim krajevima bez mogućnosti navodnjavanja useva, setvena norma iznosi 40-55 hiljada zrna/ha.

Šta sa gubitkom tokom klijanja i nicanja?

Zbog mogućih gubitaka tokom klijanja i nicanja, može se dodati pet do 10 odsto više semena prilikom setve, uzimajući u obzir sposobnost klijavosti, kvalitet semenskog materijala i vremenske uslove. 

Dakle, ako planiramo konačnu gustoću setve od 100 hiljada biljaka po hektaru, sejemo 105-110 hiljada zrna/ha, za gustoću od 80.000 biljaka/ha sejemo 84-88 hiljada zrna/ha. Međutim, neki izvori tvrde da u današnje vreme visokokvalitetnog semena i profesionalnih tehnologija setve, povećanje planirane norme nije potrebno.

Opšta pravila

Uzgajivači i distributeri obično daju preporučenu gustoću setve za određenu sortu kukuruza pa je najbolje savetovati se s njima, a ovo su opšte smernice: 

Rana sorta

Namena upotrebe

Zrno-klip mix (CCM)

Silaža

FAO do 200 - rane sorte

10-12 kom/m2

11-13 kom/m2

FAO 200-240 - srednje rane sorte

9-11 kom/m2

10-12 kom/m2

FAO 250-290 - srednje kasne sorte

8-10 kom/m2

9-11 kom/m2

FAO od 290

7-9 kom/m2

8-10 kom/m2

Zavisno od namene uzgoja: 

Namena uzgoja

Broj biljaka po m2

Razmak zrna u redu (cm) uz međuredni razmak od 75 cm

Zrno

7

19,0

7,5

17,6

8

16,7

Zrno/silaža

8,5

15,7

9

14,6

9,5

14,0

Silaža

10

13,0

12

11,1

14

9,5

Kakva su vaša iskustva, pišite nam u komentaru ispod teksta. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Uzgoj kukuruza Setva kukuruza Gustoća setve Opšta pravila Setvene norma


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.