Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište uljarica
  • 28.06.2015. 17:40

Krediti i poplave povećali cene soje!

Tropske oluje pogodile su ključna područja pod sojom u SAD-u. Pomešana su očekivanja za veličinu brazilskog područja pod sojom u sezoni 2015/16. Malezija i Indonezija proizvode velike količine palminog ulja.

Foto: depositphotos.com,
  • 148
  • 10
  • 0

Poplave na ključnim područjima proizvodnje soje koja je glavna uljarica u SAD-u, podstakle su rast sojinih budućnosnica. Setva soje se ne može nastaviti zbog velike vlage pa su se očekivanja prinosa za tu uljaricu uveliko smanjila, što joj je i povećalo cenu. Nasuprot tome, budućnosnice palminog ulja strmoglavo padaju usled visokog i kvalitetnog uroda u Indoneziji i Malziji.

Brazilsko područje pod sojom neće biti toliko opsežno kao što se očekivalo. Zbog nepovoljne raspoloživosti kredita u toj zemlji, poljoprivrednici jednostavno nemaju mogućnosti uzgojiti toliko ove uljarice, po prvi puta u deceniji. Monsuni predstavljaju sretnu nepriliku za indijsku proizvodnju soje koja će prema nekima, preći i 11Mt.

Oluja potukla američke useve soje

Sojine budućnosnice osetile su snagu tropske depresije Bil prošle nedelje, jer su ostaci oluje u američkim državama uzrokovali poplave na glavnim područjima proizvodnje soje. Iako je setva američke soje pred završetkom, mnoga polja su ostala suviše mokra da bi se nastavila sjetva i to je dalo podršku budućnosnicama američke soje pa su se smanjila očekivanja za sjetvenim područje, i to za 170Kha na 35.1Mha.

Indonezijska proizvodnja palminog ulja dostigla je najveću količinu od 2012. godine, navodi se u istraživanju Blumberg-a. Proizvodnja je procenjena na 2.73Mt u maju, a sada je već za za 5% viša od prethodnog meseca i četveromjesečnog rasta.

Nasuprot sojinim, budućnosnice palminog ulja nastavile su silazni trend prošle nedelje, kako je uticaj visoke proizvodnje u Indoneziji i Maleziji opteretio cene. Ipak, od 18. juna došlo je do povećanja potrošnje jestivih ulja za svetog meseca Ramazana. Budućnosnice palminog ulja pale su u Kuala Lumpuru za više od 2% s obzirom na prošli tjedan, do 2.251 Malezijskih ringgita po toni, što je najniža zaključna cena u zadnja tri nedelje.

Smanjuju se očekivanja za brazilsku soju

Nasuprot poslednjim trendovima, brazilsko područje pod sojom moglo bi se smanjiti u sezoni 2015/16 kao rezultat nedovoljne raspoloživosti kredita. Brazilska savetodavna agencija Agrokonzult navodi opasnost od neiskorištenja rubnih područja iduće godine. Ukupno područje pod sojom se smanjuje po prvi put u više od 10 godina. Ti izveštaji ipak idu protiv mnogih drugih prognoza, a opšti je konsenzus da će se područje pod sojom neznatno povećati opet sledeće sezone.

Berza žitarica Buenos Airesu je postavila prognozu za proizvodnju soje u 2014/15 u Argentini do 61Mt, u poređenju sa 60Mt prethodne godine. Žetva je sada praktično gotova, sa požnjevenih 98,5% od planiranog područja, a nacionalni prinos se očekuje u proseku nešto ispod 3.2t / ha do kraja berbe.

Monsuni - dobar znak za urod

Indijsku proizvodnju soje očekuje rast za više od 10% u 2015, a monsunske kiše igraju veliku ulogu u dobroj prognozi za urod. Dok neki očekuju da urod prelazi 10MT u 2015., u poređenju sa prošlom godinom kada je bilo 9Mt, drugi joj predviđaju još blistaviju budućnost - 11.5Mt.

Foto: depositphotos.com, @fotokostic


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Urod Soja Uljarice Poplave Brazil SAD Prinos Argentina Indija Krediti Palmino ulje Malezija Indonezija Berza žitarica Agrokonzult Sojine budućnosnice Monsuni Svetsko tržište uljarica


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vraćaju li se mladi na selo? Mišljenja su podeljena - koje je vaše?