Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TOTY 2021
  • 29.11.2020. 07:30

Kubota u TotY izbor nominovala traktore nove generacije M7173 KVT i M6142

Kubotini finalisti, najsnažniji modeli u novim serijama, fokusirani su na produktivnost i udobnost.

Foto: TotY
  • 181
  • 82
  • 0

Poznati japanski proizvođač traktora Kubota u ovogodišnjem izboru za Traktor godine ima dva kandidata. U istoimenoj kategoriji nominovan je ratarski M7173 KVT, a u kategoriji najboljih višenamenskih M6142.

Srce traktora iz sopstvene radionice

Kubota M7173 KVT je najsnažniji model treće generacije M7003 serije, premijerno predstavljen na prošlogodišnjoj Agritechnici u Hanoveru. Srce traktora je četvorocilindrični motor iz njihove sopstvene radionice. Ovaj motor zapremine 6,124 l litara, sa Common Railom (2.500 bara) i Turbo intercooler-om, ima nominalnu snagu 165 KS, a u boostu postiže 175 konjskih snaga na 1.900 obrtaja u minuti. Maksimalni obrtni moment od 711 Nm na 1.500 o/min motora. 

Standarde emisije štetnih gasova petog stepena (Stage V) postiže kombinacijom selektivne katalitičke redukcije (SCR) i posttretmanima zasnovanih na EGR, DOC i DPF-u. Osim čistog dizela, kao gorivo se može koristiti i mešavina dizela i biodizela sa udelom od sedam odsto.

Priključni uređaj preko TYM sistema kontroliše rad traktora (TotY Kubota/screenshot)

Glatko do 50 km/h

Ime ovog finaliste otkriva kontinuirano varijabilnu transmisiju (KVT), odnosno bezstepenski prenos od 0,05 do maksimalnih 50 km/h (na 1.738 o/min) bez prekida toka snage, ali dostupan je i s Power Shift menjačem. Promena smera vožnje je pomoću elektrohidrauličke poluge reverzera, a takvo je i aktiviranje priključnog vratila. Zadnji kardan ima četiri brzine, 540 i 540ECO te 1.000 i 1.000ECO o/min, a prednji 1.000 o/min.

Hidraulični upravljački sistem sa Multi Speed Steering Control funkcijom usklađuje brzinu kretanja i brzinu upravljanja čime se optimizuje manevarska sposobnost tokom rada. Osim upravljačkog sistema, za dobro manevrisanje možemo zahvaliti dimenzijama traktora čiji je radijus okretanja 5,27 m, a ugao skretanja točkova na prednjoj osovini 45°.

Hidraulika zatvorenog sistema ima kapacitet protoka od 120 l/min. Na raspolaganju je i šest hidrauličnih ventila za spoljne priključke. Oni se električnim upravljanjem mogu programirati prema vremenu, protoku i prioritetu. Podizna moć zadnje hidraulike je 9.400, a prednje 3.580 kg.

Ergonomske kontrole (TotY Kubota/screenshot)

I ovaj model lakoću upravljanja ostvaruje upravljačkom polugom koja kontroliše glavne funkcije, ali na raspolaganju je i funkcija automatskog okretanja na uvratinama, kao i TYM sistem za dvosmernu 'komunikaciju' između priključne mašine i traktora, te Auto-steer automatsko upravljanje. Udobna kabina sa pneumatskom suspenzijom je uz integrisanu komandnu ploču i podesivi upravljački stub, opremljena i 7-inčnim K-monitorom, a u izboru je dostupan i Pro-monitor od 12“.

ISOBUS sistem omogućava upravljanje ergelom mašina, a na njegovom terminalu je Geocontrol aplikacija kojom se kontroliše rad sekcija priključnih mašina kao i doziranje količine semena odnosno đubriva ili zaštitnih sredstava. Farm management Information Systems (FMIS) povezuje traktor sa kancelarijom na farmi. 

Isti fokus na produktivnost i udobnost, zadržali su i kod drugog finaliste.

Kubota M6142

Drugi 'Japanac' karakteristične narandžaste boje u ovogodišnjem takmičenju je Kubota M6142 koji se bori za titulu Best Utility. I ovaj univerzalni traktor nova je generacija svoje serije na tržištu koja je predstavljena ovog februara na FIMA sajmu u Španiji kao idealno rešenje za stočarske i mešovite farme. Pokreće ga isti snažni i kompaktni Kubotin četvorocilindrični motor V6108 Tief5 kao i većeg 'brata' pa tako zadovoljava iste standarde (Stage V) emisije izdduvnih gasova i ima isti interval servisiranja (500 sati).

Ali, kod ovog finaliste ugrađena je potpuno nova Kubotina transmisija. Reč je o robotizovanom mehaničkom Power Shift prenosu sa 32 x 32 brzine (osam brzina u tri stepena, sa progresivnim podešavanjem plus opcija spore brzine) i hidrauličkom promenom smera vožnje. Prenos će omogućiti od 'sporih' 0,2 do maksimalnih 44 km/h uz mogućnost upotrebe traktora u različitim poljoprivrednim aktivnostima, kako na farmi tako i u polju i u transportu. Maksimalna brzina postiže se na samo 1.689 o/min pri čemu se ostvaruje ušteda goriva, odnosno smanjenje operativnih troškova. Nova će Xpress restart funkcija omogućiti zaustavljanje i ponovno kretanje bez upotrebe kvačila, što je vrlo korisna funkcija kod operacija sa mnogo ponavljanja, kao što je, na primer, rad sa prednjim utovarivačem.

Za sve radne zadatke (TotY Kubota/screenshot)

Hidraulička pumpa CCLS tehnologije je kapaciteta 115 l/min. Traktor ima četiri mehanička ventila za spoljne korisnike. Podizni kapacitet zadnje hidraulike je 7.000, a prednje 2.800 kg. Priključno vratilo ima iste karakteristike kao prvi finalista. Dakle, elektrohidrauličko aktiviranje i četiri standardne brzine zadnjeg kardana i jedna prednjeg.

Zbog svojih kompaktnih dimenzija i šasija dužine 2.690 mm ovaj univerzalac imaće radijus okretanja 4,5 metara uz ugao skretanja točkova od 55o.

Nova udobna i prostrana kabina opremljena je višenamenskom upravljačkom polugom na desnom rukohvatu sa svim glavnim funkcijama upravljanja. I M6142 u ponudi ima Isobus funkcije na dobro poznatom 7-inčnom K-monitoru kao i samonavođenje kao opciju za povećanje produktivnosti. Na raspolaganju je i veliki izbor prednjih priključaka (pet) što potvrđuje Kubotinu nameru da ga pozicionira u premium segment univerzalnih traktora.


Tagovi

Motor Selektivna katalitička redukcija Kontinuirano varijabilni prenos Hidraulična pumpa Brzina kardanskog vratila Prednji priključci Kubota Toty Traktor godine


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u