Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 07.07.2021. 12:00

Kukuruz je u fazi kada mu treba najviše vlage - ima li mu spasa?

Kukuruz ima biološki sat i mora doći u generativnu fazu inače je propao, upozorava stručnjak iz oblasti ratarstva dr Antun Jambrović rekavši kako mu je do kraja nedelje potrebno najmanje 15 litara kiše.

Foto: Lucija Bencarić
  • 3.761
  • 465
  • 0

Zbog suše su se listovi ove kulture ušiljili, a kako kaže stručnjak ratarstva dr Antun Jambrović, nije toliki problem nedostatak vlage nego ekstremne temperature.

"Čim su se spustile ispod 30°C, biljke su nadošle", istakao je Jambrović. 

Trenutno su u fazi metličanja, cvetanja i oplodnje, a upravo u to vreme zahtevaju najviše vode.

"Kukuruz ima biološki sat i mora doći u generativnu fazu inače je propao", upozorava naš sagovornik rekavši da je poljoprivreda proizvodnja pod otvorenim nebom i da nikada ne postoji garancija da će biti uspešna.

Treba 15 do 20 litara kiše

Ove godine kukuruz je u Srbiji posejan na površini 10 do 20 odsto većoj u odnosu na prošlu, te sada zauzima nešto više od milion hektara. Međutim, kao i kod drugih kultura, veliki broj proizvođača bori se sa problemom nedostatka vlage. Iako, podseća ovaj stručnjak, sve zavisi od roka setve, hibrida i geografskog položaja.

"Svi gledaju u nebo i mole Boga da padne koja kap", kaže Jambrović napomenuvši da bi se oporavio, do kraja nedelje ovoj ratarskoj kulturi treba 15 do 20 litara kiše.

"Proizvodnja još nije propala, ako padne kiša, on će se izvući."

Pojedini usevi su već u maju ovako izgledali (Foto: Martina Popić) 

Kaže da nažalost ratari ne mogu da doprinesu svojim usevima jer je za prihranu prekasno i ponavlja da im samo kiša može pomoći. A takva je situacija i u semenskoj i merkantilnoj proizvodnji.

"U kukuruzu smo svaki dan, ponašamo se kao da sezona oplodnje teče normalno, ali ne preostaje nam ništa drugo nego čekati kišu", priča o trenutnim radovima na Institutu rekavši da se i oni pitaju šta će biti do kraja sezone.

Prvo hladno zatim suša i ekstremne vrućine

"Oni koji su sejali ranije, imali su u početku problema sa hladnoćom, ali do sredine aprila su biljke napredovale. Sada cvetaju i puštaju svilu", komentariše Jambrović rekavši da je njihova situacija na terenu trenutno bolja u odnosu na kasne sorte, ali i njima nedostaje vlage.

Kaže da će prinosi ove sezone biti redukovani uključujući i semensku proizvodnju. Pitali smo ga hoće li zbog toga seme da poskupi, ali smatra da je rano za donošenje zaključaka.

"To je globalno pitanje koje zavisi i od ostalih žitorodnih regija poput Rusije i Ukrajine", pojašnjava spomenuvši da su u Mađarskoj i Bugarskoj uslovi slični kao i kod nas.

Ratarima savetuje da prate dugoročne prognoze od početka setvene sezone te da suze izbor hibrida i setvu obave u rokovima zavisno od podneblja iz kojeg dolaze. Svedoci smo da se klimatski uslovi menjaju i da stoga više ne vrede optimalni rokovi setve, a poljoprivrednici su prisiljeni da se tome prilagode.


Tagovi

Suša Nedostatak vlage Ekstremne vrućine Stanje kukuruza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.