Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 29.07.2022. 15:00

Kukuruz skuplji od pšenice - nedostaju pomorci u crnomorskim lukama

Cene žitarica su ponovo skočile. Tona kukuruza je na berzama 357 evra. Razlog je odustajanje Egipta od kupovine ukrajinske pšenice.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 2.508
  • 443
  • 0

Ove sedmice cene žitarica su naglo porasle i pored postignutog dogovora o deblokadi crnomorskih luka. 

Egipat, najveći uvoznik žitarica, otkazao veliku pošiljku žitarica iz Ukrajine, što je izazvalo rast cene pšenice koja se trgovala za 343 evra po toni, a ugovori za kukuruz su u jednom trenutku porasli na 357 evra po toni.

Posle dugo vremena kukuruz je bio skuplji od pšenice, izveštava Agrarheute

Egipat traži druge dobavljače

Egipat je otkazao ugovore za ukupno 240.000 tona ukrajinske pšenice. Oko 85 odsto uvoza te zemlje dolazi iz crnomorske regije. Posle svih problema s ugovorom o kupovini i nemogućnosti isporuke ,očigledno je da se traže drugi dobavljači, poput Rusije, Francuske, Rumunije i Nemačke, kako bi se povećale strateške rezerve.

Prema prognozi USDA, egipatski uvoz je u prošloj marketinškoj godini 2021./2022. bio 11,5 miliona tona, a očekuju 11 miliona tona u novoj sezoni.

Kukuruz skuplji od pšenice 

Na blokiranim brodovima nedostaju mornari

Oko 80 brodova je zaglavljeno u ukrajinskim crnomorskim lukama, a trenutno nedostaje osoblje za njihovo vraćanje u pogon. Veliki broj pomoraca je evakuisan kada je počeo sukob. U ukrajinskim lukama na 94 broda nalazi se oko 2.000 pomoraca iz celog sveta.

Prve pošiljke ukrajinskog žita bi, prema dogovoru uz posredovanje UN-a, teoretski mogle napustiti crnomorske luke za nekoliko dana. Problem je što će mali broj pomoraca želeti putovati u regiju dok ne vide siguran prolaz prvih brodova koji će biti vođeni oko morskih mina.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Do sada je raketama pogođeno sedam brodova, a dva su potonula. Crnomorska regija je proglašena rizičnom zonom, što povećava troškove.


Tagovi

Brodovi Crnomorske luke Nedostatak pomoraca Cene žitarica Cena pšenice Cena kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.