Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 03.07.2023. 16:30
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Zrenjanin

Kvalitet i kvantitet pšenice varira, ali od čega?

Kod primene fungicida proizvođači ubuduće moraju biti vrlo pažljivi, zdravstveno stanje useva se mora prati sa više aspekata

Foto: Depositphoto/Matic.Sandra
  • 356
  • 22
  • 0

Na terenu Srednjeg Banata u toku je žetva ječma i uljane repice, dok se žetva pšenice zavisno od sortimenta i stasnosti može očekivati u prvoj dekadi jula meseca. Ova vegetaciona godina je za proizvodnju strnih žita bila prilično zahtevna i pokazala je da se su preduzete mere ili odsustvo istih bile uzročno posledične. Kao i svake godine na zdravstveno stanje useva veliki uticaj su imale agrotehničke mere, meteorološki uslovi, izbor pesticida, ističe za Agroklub stručnjak za zaštitu bilja PIS iz Zrenjanina Snežana Parađenović

Loš start

Proizilazi iz svega navedenog da će kvalitet i kvantitet prinosa pšenice u ovoj godini vrlo variti, od vrlo dobrog do onog ispod proseka.

"Na intenzivno prisustvo cikada i vaši ukazivali smo još u novembru mesecu i objašnjavali da su tome doprinele dugo zadržavane biljke samonikle pšenice - isprovocirali visoku brojnost i žitnog bauljara. Posledice ove pojave sagledavali smo tokom rasta i razvoja useva. Nadamo se da će se razmotriti potreba o nanošenju insekticida na seme strnih žita, od strane semenskih kuća i doradnih centara", kaže Parađenovićeva i dodaje da do pojave biljnih bolesti na novoizniklim usevima došlo je vrlo rano, već tokom februara meseca.

Kako će izgledati globalna proizvodnja žitarica i potražnja u nadolazećoj sezoni?

Veći intenzitet je bio na ranijim rokovima setve. Kolebanja u temperaturi, uz obilne padavine uticale su na intenzivnije širenje simptoma i pojavu bolesti lista, bez obzira na rokove setve i sortiment. Razlika je bila samo u intenzitetu zaražene lisne mase na prisustvo sive pegavosti lista, lisne rđe, žute rđe, pepelnice, žuto mrke pegavosti.

Nakon obilaska parcela u poslednjoj dekadi aprila i početkom maja, proizvođači koji nisu obavili tretman u panici su krenuli da rade zaštitu, jer su gore navedene bolesti vrlo degenerativno delovale upravo na gornje listove, nosioce prinosa, ističe. Preduzimanje ovog zakasnelog tretmana je imalo za posledicu već prilično zaraženu lisnu masu.

Sve zavisi od preduzetih mera zaštite

Faza klasanja i početak cvetanja pšenice dosta je dugo trajala uz obilne padavine. Preduzimanje tretmana za zaštitu klasa (i dalju zaštitu lisne mase) je bilo teško izvodljivo, te se ulazilo u parcele sa oko 80 -100% biljka u klasanju uglavnom, a samo je mali procenat proizvođača uspeo da obavi tretman na početku cvetanja.

Preduzimanje tretmana za zaštitu klasa je bilo teško izvodljiva (foto: S. Parađenović)

"Čak je kod proizvođača koji su obavili zaštitu neposredno pre klasanja, u panici da zaštite lisnu masu, tretman u cilju zaštite klasa i izostao. Na takvim usevima su već prisutni saprofiti na klasu. Tako da je prisustvo fuzarioze na parcelama različitog intenziteta. Možemo zaključiti da će prinosi i kvalitet pšenice u ovoj godini zavisiti od ozbiljnosti i odgovornosti za preduzete mere zaštite", kaže naša sagovornica i naglašava da kod primene fungicida proizvođači ubuduće moraju biti vrlo pažljivi, zdravstveno stanje useva se mora prati sa više aspekata.

Na tržištu je veliki broj registrovanih preparata iza čije registracije i preporučene primene stoje kompanije i upotreba pesticida mora biti pozicionirana tako da je usko vezana sa poznavanjem biologije patogena, uslova za njegovo širenje, agrotehničkih i meteoroloških uslova proizvodnje, a zasnovana na kontinuiranim pregledima i stručnosti.


Tagovi

Zdravstveno stanje pšenice Fungicidi Bolesti lista pšenice Stanje prinosa Kvalitet pšenice Snežana Parađenović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...