Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 30.09.2019. 10:00

LEMKEN Compact Solitair sejalica - pouzdana, štedljiva i učinkovita

LEMKEN Compact Solitair sejalica spada u red pouzdanih, izdržljivih i štedljivih mašina sa velikim učinkom. U jednom prohodu može da obavi više operacija - od predsetvene pripreme, sabijanja zemljišta u zoni semena, kvalitetnog ulaganja semena, valjanja posle setve.

Foto: Lemken.com
  • 539
  • 74
  • 0

U preduzeću "Poljoprivreda" DOO Senta kažu da su na jesen 2016. godine kupili sejalicu LEMKEN Compact Solitair 9 i koriste za setvu pšenice, ječma, graška, soje i od ove godine uljane repice. Godišnje seju 700 hektara pšenice i ječma, 700 hektara soje. Za tri godine, koliko je koriste, kažu da se odlično pokazala.

"Zadovoljni smo. Laka je za štelovanje, precizna je. Može se koristiti u direktnoj setvi, kao i na pripremljenom zemljištu. Setvena dubina zavisi od kulture koju sejemo. Na primer, za uljanu repicu centimetar i po, za pšenicu 4-5 cm, soja 5-6 cm. Što se tiče kapaciteta rezervoara, on iznosi 4.500 litara. Kod pšenice i soje uvek idemo na pun rezervoar. U slučaju direktne setve, poželjno je da zemljište sadrži što manje žetvenih ostataka - sojina slama da bude sitno iseckana i razbacana, kukuruzovina dobro iseckana“, kaže Šandor Poša, rukovodilac ratarstva u "Poljoprivreda" DOO Senta, preduzeća koje funkcioniše u sklopu grupe "Matijević agrar".

LEMKEN Compact Solitair: Za 24 sata poseje i do 100 hektara

U jednoj smeni, koja traje traje 12 sati, sa LEMKEN Compact Solitair sejalicom mogu posejati od 40 do 50 hektara, u zavisnosti od udaljenosti parcela. "Poljoprivreda" DOO Senta je koristi sa traktorom John Deere 8320R jačine 320 konjskih snaga i to je, objašnjavaju u preduzeću, optimalna jačina za agregatiranje ove sejalice. Radna brzina kreće se od 9 do 14 kilometara na sat.

"Naša sejačica ima diskove za direktnu setvu. Tako sejemo soju, dok kada sejemo pšenicu spustimo tanjiraču jer je zemljište uzorano i pripremljeno. Tada ne treba da u sklopu sejačice ide i tanjirača. Onda se lakše vuče", objašnjava naš sagovornik.

Compact Solitair sejalica - pouzdana i ne kvari se

Kvalitet mašina ne ogleda se isključivo u njenom radnom učinku, već i u pouzdanosti, koja je ključna u poslovanju i radu, kako velikog poljoprivrednog sistema, tako i manjih proizvođača. Kod LEMKEN Compact Solitair sejalice najviše se ceni lakoća održavanja, lako kačenje na druge mašine i njena izdržljivost.

Kvalitet mašina ne ogleda se isključivo u njenom radnom učinku, već i u pouzdanosti (Foto: lemken.com)

Treba čuvati kompjuter od vlage. Što se tiče regularnog održavanja, nije neophodno ništa posebno. Po potrebi zamena dotrajalih ili oštećenih delova sejalice. U sklopu naše mehanizacije imamo i LEMKEN plugove obrtače, teške i lake setvospremače. Izuzetno smo zadovoljni, kvarova nismo imali“, ističe Poša.

Štedi vreme i novac

Još jedna pogodnost sejalice ogleda se u uštedi goriva. Imajući u vidu da u jednom prohodu izvršava više funkcija od klasične obrade i pripreme zemljišta do setve potrebno je barem duplo manje goriva u odnosu ako bi se svaka operacija radila zasebno.

"Svakako ne možete svake godine minimalnu obradu da radite, ali za pšenicu i ječam možete. Za soju treba uzorati zemljište, kao i za grašak. Bilo kako bilo, seme polaže na ujednačenu dubinu i uglavnom nam sve lepo nikne. Pritisak na valjku kao i pritisak duplih diskosnih ulagača podešava se iz kabine traktora i može se menjati u toku setve. Podešava se u zavisnosti od tipa zemljišta i prethodne obrade zemljiša“, kazao je Šandor Poša.

Važno je istaći da LEMKEN Compact Solitair pospešuje brzi razvoj useva i doprinosi znatnom porastu prinosa, posebno kod letnjih žitarica i u regionima sa kratkim vegetacionim periodima.

Za više informacija o ovoj i ostalim priključnim mašinama kompanije LEMKEN, obratite se prodajno-stručnom timu na jedan od dole navedenih kontakata.


Tagovi

LEMKEN Compact Solitair Sejalica Poljoprivreda doo Šandor Poša


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.