Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 29.04.2023. 09:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Vršac

LEMKEN Karat 3m svestrana mašina vrhunskog kvaliteta

Ako bi morao da gruber LEMKEN Karat 3m opiše u dve reči, Bojan Kalinov iz Vršca kaže da bi to bilo - svestrana mašina. Može da se koristi za više segmenata obrade zemljišta - za predsetvenu pripremu ozimnih strnih žita, za ljuštenje strnjišta posle žetve.

Foto: LEMKEN
  • 961
  • 117
  • 0

Bojan Kalinov iz Vršca bavi se ratarstvom i obrađuje oko 100 hektara zemlje. Na toj površini uzgaja pšenicu, kukuruz i suncokret.

Imajući u vidu da je zemlja koju obrađuje izuzetno teška, ritska, želeo je da olakša i ubrza proizvodnju, ali ne na uštrb kvaliteta. Zato je pre sedam godina nabavio prvu LEMKEN mašinu i od tada pa na ovamo sve priključne mašine upravo je proizvela ova nemačka kompanija.

Pre dve godine nabavio je gruber LEMKEN Karat 3m, koji kači na traktor jačine 165 konjskih snaga. Radna brzina zavisi od dubine obrade zemljišta.

"Ako pričamo o jesenjim obradama, onda je dubina veća, a brzina manja. Na primer, ako ide na 25-30 centimetara onda je brzina između osam i devet kilometara na sat. Kada se radi pliće, ljuštenje strnjišta posle žetve može da ide i do 14 kilometara na sat. Neki prosek je 10 do 11 km/h", kaže naš sagovornik.

Svestrana mašina

Ako bi morao da gruber LEMKEN Karat 3m opiše u dve reči, naš sagovornik kaže da bi to bilo - svestrana mašina. Može da se koristi za više segmenata obrade zemljišta - za predsetvenu pripremu ozimnih strnih žita, za ljuštenje strnjišta posle žetve.

"Dešavalo se da pustim travu da izraste posle žetve, pa je posle eliminišem sa Karatom 3m. Ne koristim herbicide, već sa ovim gruberom radim to isto što bih radio sa totalom. Okrećem zemlju, vadim korov. Može da bude koristan i u proleće ako su jeseni bile kišne i nije moglo da se odradi oranje. Onda se bukvalno pred prolećnu setvu prelazi sa njim. Ima više mogućnosti i opcija", objašnjava Kalinov i dodaje da je najviše koristi za pripremu zemljišta za pšenicu.

Za jedan dan i 50 jutara

Budući da pored poljoprivrede ima i drugi posao, Kalinov kaže da mu je važno da ima mašinu koja može da odgovori kratkim rokovima, te da posao bude kvalitetno urađen za što manje vremena.

"Za jedan dan možete da uradite 50 jutara. Sada sam sa Korundom sa radnim zahvatom od šest metara uradio 80 jutara, što je više od 40 hektara za 12 sati. Učinak je maksimalan, u skladu sa preporučenim brzinama", kaže naš domaćin dodajući da ne forsira niti traktor, niti mašinu.

Sa Korundom od šest metara je uradio preko 40 hektara za 12 sati

Kada je reč o potrošnji LEMKEN Karat 3m troši između sedam i osam litara po jutru na 15 centimetara dubine.

Bez dodatnih ulaganja

Da pobednički tim ne treba menjati potvrđuje i naš domaćin, koji je za sebe i svoju proizvodnju, kaže, izabrao najbolju opciju na tržištu. Ta ulaganja su mu se višestruko isplatila.

"Mašine su vrhunskog kvaliteta, dugotrajne i jednostavne za održavanje. U svom vlasništvu imam još i LEMKEN Rubin 9, Korund 8/600 i LEMKEN plug. U avgustu očekujem da mi stigne još jedan plug jače kategorije", kaže Kalinov.

U vlasništvu ima i tanjiraču RUBIN 9

Princip ovih mašina zasniva se na tome što nema dodatnih ulaganja, što je još jedna od prednosti koje omogućava korišćenje LEMKEN mehanizacije.

"Najzad, s obzirom na to malo zemlje što obrađujem bilo mi je važno da ne moram da remontujem mašine posle jedne sezone i da u njih dodatno ulažem. Ako se adekvatno ponašate prema ovim mašinama i koristite ih u skladu sa preporukama proizvođača, nećete imati dodatnih briga", ističe naš sagovornik dodajući da od održavanja ima samo da opere mašinu nakon korišćenja.

Za više informacija možete se obratiti LEMKEN predstavništvu na jedan od niže navedenih kontakata: Milan Slavković +381 69 780 345.


Tagovi

Lemken Gruber karat 3m Bojan kalinov Vršac


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com