Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lemkenov Karat 9
  • 21.06.2021. 16:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Senta

LEMKEN Karat 9 za efikasnu pripremu zemljišta uz minimalnu potrošnju goriva

Mi idemo sa minimalnom obradom bez oranja. Radimo na sojištu, strništu, suncokretištu i ostalim pretkulturama. Dubina rada do 30 cm pruža mogućnost da odlično obradimo setveni sloj. Kasnije je i sama setva lakša i bolja, govori Šandor Poša.

Foto: Lemken.com
  • 701
  • 110
  • 0

Primena savremenih mašina sve više uzima primat u ratarskoj proizvodnji, a sve zbog ostvarivanja dobrih prinosa i što boljeg kvaliteta samog roda. Veliku ulogu ima sama setva koja, pre svega, zahteva adekvatnu pripremu odgovarajućom mehanizacijom.

Podizanjem svesti proizvođača menja se i pristup tim poslovima u polju, a osim dobrih traktora, oni pažljivo biraju i priključne mašine - jedna od njih je definitivno kultivator Karat 9 kompanije LEMKEN.

Na imanju Industrije mesa Matijević u Senti uz pomoć ovog kultivatora za samo jednu sezonu pripremi se između 500 i 600 hektara zemljišta za setvu.

U pitanju je, naime, mašina koja služi za obrađivanje i pripremu strništa uz kombinaciju dubokog i intenzivnog mešanja. Radni organi na njoj se mogu vrlo lako i brzo zameniti i to bez upotrebe posebnog alata, što ratarima značajno olakšava posao.

"Ovaj kultivator ima radni zahvat od pet metara. Mi ga koristimo za osnovnu predsetvenu pripremu jesenjih kultura, konkretno za pšenicu i uljanu repicu", navodi tehnolog za ratarsku proizvodnju na imanju Industrije mesa Matijević Šandor Poša.

Dubina rada do 30 cm odlična za setveni sloj

Karat omogućava dubinu rada od pet do 30 cm, koja je podesiva hidraulično iz traktora.

"Mi idemo sa minimalnom obradom bez oranja. Radimo na sojišu, strništu, suncokretištu i ostalim pretkulturama. Dubina rada do 30 cm pruža mogućnost da odlično obradimo setveni sloj. Kasnije je i sama setva lakša i bolja. Ranije smo tanjiračom to radili, ali njom uspevamo da dođemo do dubine od 20 cm, te smo ovim novim načinom mnogo zadovoljniji", ukazuje Poša.

Za vuču Karata potrebno je, napominje, koristiti traktore od 250 do 320 konjskih snaga, u zavisnosti od dubine rada i tipa zemljišta.

"Prednji radni organi (klinovi), podrivaju zemljište, zatim diskovi mešači mešaju zemljište i žetvene ostatke i na kraju ide valjak koji radi stabilizaciju zemljišta", dodaje on.

Pri promeni dubine rada diskovi mešači se automatski prilagođavaju novoj dubini rada tj. nikakvo dodatno podešavanje nije potrebno.

Za vuču Karata potrebno je koristiti traktore od 250 do 320 konjskih snaga

Zahvaljujući hidrauličnom pojačivaču trakcije koji se nalazi na rudi mašine omogućeno je da se deo težine sa kultivatora prenese na traktor, samim tim se smanjuje proklizavanje traktora kao i potrošnja goriva.

"Mi inače prilikom oranja potrošimo 20 litara goriva, u pripremi zemljišta oko osam. A sa kultivatorom je potrošnja u rasponu od osam do 20 litara, u zavisnosti od dubine rada ", ukazuje Poša.

Karat je veoma jednostavan za održavanje i rukovanje

Karat je opremljen sistemom za zaštitu od preopterećenja putem vijka koji je potrebno zameniti u slučaju njegovog pucanja nailaskom na prepreku. 

Pored vijka postoji i sistem za non-stop zaštitu od preopterećenja putem opruge koji je namenjen za terene gde ima dosta kamenja. Što se tiče samog održavanja ono je svedeno na minimum s obzirom da su kod LEMKENA standrad zatvoreni ležajevi.

Sami radni organi su sa navarenim tvrdim materijalom ili pak sa karbidnim vrhovima što održavanje svodi na minimum.

"Mi ga koristimo već tri godine na ovom imanju i bez obzira na intenzivnu upotrebu još uvek nismo promeniji nijedan deo", navodi on.

Za više informacija možete se obratiti LEMKEN predstavništvu na jedan od niže navedenih kontakata: Milan Slavković +381 69 780 345.


Tagovi

Lemken Karat 9 Predsetvena priprema Šandor Poša


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com