Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN Gmbh
  • 08.05.2018. 11:00

LEMKEN Primus 25 za pouzdanu zaštitu ratarskih useva!

Precizna aplikacija pesticida vođena računarskom tehnologijom, uspešan rad na terenima različitog nagiba i veliki radni učinak karakteriše vučenu traktorsku prskalicu LEMKEN Primus

Foto: Lemken.com
  • 461
  • 35
  • 0

Savremene, prskalice nove generacije, trebalo bi da ispune sledeće uslove: precizno doziraju, aplikuju bez gubitaka i pesticide ravnomerno raspodeljuju. Time se sa minimalnom dozom postiže optimalan uspeh u zaštiti bilja a istovremeno se čuva životna sredina. Uz to što bi prskalica trebalo da bude pouzdana trebalo bi da bude jednostavna za upotrebu a da se pri tome postižu veliki radni učinci.

LEMKEN, kompanija među poljoprivrednicima poznata je je pre svega po proizvodnji vrhunskih plugova, tanjirača i grubera ravnopravno se uključila u tržišnu utakmicu sa visokokvalitetnim prskalicama iz serija Primus i Albatros.

Lemken Primus vučena traktorska prskalica velikog učinka

Velikim kapacitetom i vrhunskim kvalitetom LEMKEN Primus vučene traktorske prskalice namenjene su, pre svega, velikim gazdinstvima u cilju efikasne zaštite bilja.

Kada je reč o tehničkim karakteristikama prskalice, Primus 25 ima rezervoar od stakloplastike GRP zapremine 2400 litara, spoljašnji rezervoar za čistu vodu od 250 litara, klipno-membransku pumpu kapaciteta 250 litara i kišno krilo sa radnim zahvatom od 15 do 30 metara, čime se postižu radni učinci tretiranja od 15-25 hektara po času.

Lako čišćenje rezervoara

Rezervoar LEMKEN Primusa napravljen je od krute dodatno ojačane stakloplastike (GRP) otporne na udarce. Pristupačnost je dobra zahvaljaljujući širokim merdevinama. Veoma glatka unutrašnja površina rezervoara umanjuje taloženje naslaga hemijskih sredstava i omogućava lako i brzo čišćenje unutrašnjosti .

Oblik i mesto rezervoara pogoduje dobroj raspodeli težine u bilo kojoj fazi punjenja. Kada je zatvoren, rezervoar Primusa je potpuno zaptiven ali odušak omogućava protok vazduha sa promenom zapremine u rezervoaru. Time se povećava korisna zapremina rezervoara jer nema curenja tečnosti prilikom kočenja.  Glavni rezervoar se puni usisavanjem tečnosti bez otvaranja poklopca, jer vazduh može da izađe iz rezervoara.

Snažan hidraulični mešač

Jedinstvena osobina LEMKEN Primusa je povratna sabirnica gde se sakuplja sva tečnost iz prelivnih vodova i jednim vodom preliva nazad u rezervoar od gore. Broj potrebnih creva i vodova a time i broj potrebnih priključaka na rezervoaru sveden je na minimum. Time je tehnički zaostatak hemikalija značajno smanjen. Unutar rezervoara se nalazi snažan mešač koji intenzivno meša hemijsko sredstvo i vodu i time sprečava stvaranje taloga. Vod povratne sabirnice spojen je na vod koji izlazi ispred mešača na dnu rezervoara. Takav sistem omogućava da ceo protok kroz pumpu bude skoncentrisan na mešač. Snažan hidraulični mešač sa povratnim vodom ima osobinu da smanjuje penušanje i garantuje homogenu raspodelu hemijskog sredstva tokom celog procesa prskanja.

LEMKEN Primus vučene traktorske prskalice namenjene su, pre svega, velikim gazdinstvima

Primusov rezevoar za pripremu hemijskog sredstva velike zapremine može se brzo napuniti sredstvom za zaštitu jednostavnim preklapanjem nadole. Ispiranje rezervoara za pripremu hemijskog sredstva, radi bez stvaranja fine magle od kapljica, kao i snažan mešač omogućavaju potpuno rastvaranje zaštitnog sredstva i njegovo ispiranje bez pojave taloga. Postoji i efikasan sistem ispiranja kanistera za zaštitno sredstvo.

Pumpa visokog kapaciteta garantuje brzo punjenje, dobro mešanje hemijskog sredstva sa vodom i dobro ispiranje uređaja posle obavljenog posla. Pri maksimalnih 540 o/min rezervoar se potpuno napuni za oko 10 - 15 minuta. Unutar rezervoara se nalaze dve rotirajuće mlaznice koje obezbeđuju čišćenje rezervoara. Fitinzi, cevi, ventili na kišnim krilima se mogu isprati čak i ako je rezervoar delimično napunjen.

Spraydos i ISOBUS tehnologija

Računar Spraydos služi za upravljanje prskalicom Primus sa cirkulacionim vodom kao dodatnom opremom. Centralnim ventilom, ventilima na sekcijama kišnog krila, i regulacionim ventilima se elektronski upravlja iz kabine traktora. Rukovalac bira potrebnu količinu sredstva za prskanje po hektaru. Računar Spraydos-a koristi podatke sa protokomera za regulaciju količine deponovanog sredstva po hektaru da bi njegova količina bila uvek ista čak i pri promenljivoj brzini (proporcionalno brzini). Svi važni podaci kao što su, na primer, brzina, protok, obrađena površina, vreme prskanja ili potrošena količina sredstva za zaštitu, snimaju se i mogu se bilo kada pozvati iz memorije.

ISOBUS tehnologija povećava mogućnosti traktorske prskalice Primus. Takozvani računar za poslove na mašini i upravljačka jedinica (COMFORT terminal ili LEMKEN-ov terminal CCI-200) u traktorskoj kabini komuniciraju preko standardnog ISOBUS interfejsa. ISOBUS tehnologija podržava više funkcija, kao što su:

  • Povezivanje sa satelitskim prijemnikom koji služi za upravljačke sistemepri vožnji, za navigaciju na putevima i na parcelama;
  • Automatski odabir širine radnog zahvata prskanja podržano satelitskim navođenjem. 

Moguća je obrada posla u kombinaciji sa drugim sistemima za mapiranje terena. Razmena podataka vrši se pomoću USB memorije ili GSM modema. Sav obavljen posao se precizno dokumentuje u smislu vremena i mesta.  

Sistem za nivelaciju krila i rad na nagnutom terenu

Da bi se obezbedio paralelan položaj sa tlom, svako kišno krilo ima uređaj za kontrolu nagiba kojim upravlja rukovalac iz kabine pomoću konzole. Automatsko navođenje kišnog krila se dobija kao dodatna oprema. Kontrola nagiba reaguje na promenu položaja težišta kišnog krila. Posle podešavanja položaja kišnog krila i dalje može da se klati i time prilagođava nagibu terena.

Svako kišno krilo ima uređaj za kontrolu nagiba 

Pomeranje težišta se kontroliše pomoću električnog prekidača ili pomoću okretnog potenciometra koji se dobija kao dodatna oprema. Kišno krilo ima centralno vezivanje sa nivelacijom krila. Ono se automatski dovodi u horizontalni položaj, bez obzira na položaj opreme. 

Na padinama stabilizatori sa oprugama potpomažu prilagođavanje krila uglu padine. Oni takođe sprečavaju naginjanje krila ka spolja prilikom okretanja na uvratinama.

Kvalitetan servis

Dobro obučeni serviseri su na raspolaganju kupcima koji prvi put koriste prskalicu. LEMKEN rezervni delovi su projektovani za maksimalni vek trajanja. Materijali visokog kvaliteta, najnoviji tehnološki postupci i intenzivna kontrola kvaliteta obezbeđuju dug radni vek. Zbog toga svi originalni rezervni delovi imaju poseban znak identifikacije koji je beležen LEMKEN zaštićenim robnim znakom.

Za više informacija o ovom i svim ostalim modelima, obratite se LEMKEN prodajno-stručnom timu na jedan od niže navedenih kontakata!


Tagovi

LEMKEN Primus 25 Prskalica Albatros Pumpa Rezervoar Hemijsko sredstvo TeeJet 844 E Pesticidi ISOBUS


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da su za neke od značajnih inovacija u poljoprivredi zaslužne žene? 💡 Njihove vizije unapredile su poljoprivredne prakse, bilo da je reč o održivosti, tehnologiji ili biodinamici. Harijet Vilijams Rasel, Rejčel Karson i Mar... Više [+]