Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lemken Compact Solitair 9/300H
  • 10.08.2018. 16:30

Lemken sejalica - precizna, pouzdana, velikog učinka

Mogući učinak je do 80 posejanih hektara za 24 sata. Učinak povećava i to što sejalica ostavlja stalne tragove pomoću GPS-a. Ovo omogućuje preskakanje prohoda, a samim tim brže okretanje na kraju parcele.

Foto: Mario Dulić
  • 1.991
  • 159
  • 0

Mario Dulić je mlad, školovan, poljoprivrednik iz Đurđina. Osnovne studije Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, smer poljoprivredna tehnika, završio je 2012. godine. Na istom fakultetu i master studije 2013. godine. Valja reći da je deo master studija uradio u Rusiji, u gradu Orel (Орловский государственный университет, Факультет Агротехники и энергообеспечения). Poljoprivredom se bavi od malih nogu i treća je generacija u porodici koja se bavi ovim poslom.

Inače, dominantna proizvodnja gazdinstva Dulića je ratarstvo. Proizvode pšenicu, ječam, uljanu repicu i kukuruz. Stočarstvo prati ratarstvo. Poseduju farmu svinja i imaju zaokruženu proizvodnju od prasadi do tova. Mašinski park obnavljaju u kontinuitetu. Imaju John Deere kombajn i traktore, priključne mašine Lemken, Amazone, Bednar, Farmtech, Heva, Einbock, Monosem, IQ Patent.

Sejalica Lemken Compact Solitair 9/300H zadovoljila tražene zahteve

Mario Dulić je tačno znao koje uslove bi trebalo da ispuni sejalica koju namerava da kupi. Tražio je onu koja:

  • u jednom prohodu može da obavi više operacija: od predsetvene pripreme, sabijanja zemljišta u zoni semena, kvalitetnog ulaganja semena, valjanja posle setve;
  • da ima dovoljno veliki rezervoar za seme;
  • da ima ISObus sejalicu, kontrolu i parametre setve iz kabine traktora, isključivanje stalnih tragova GPS.

Pomenute osobine posedovala je Lemken Compact Solitair 9/300H sejalica. Kako kaže, ispunila je sve zahteve.

"Koncept mašine sastoji se od kratke tanjirače, šest velikih točkova, koji vrše prvo sabijanje zemljišta. Točkovi su smaknuti jedan u odnosu na drugi, što je bitno kada se seje u vlažno zemljište da ne dođe do zagušenja. Posle tih točkova dolazi metalni valjak profilisan sa ispupčenjima na 12,5 cm, a ispupčenja su tačno ispred diskosnih ulagača semena, što dodatno sabija zemljište i stvara tvrdu posteljicu ispod semena. Pritisak na valjku podešava se iz kabine traktora i može se menjati u toku setve. Podešava se u zavisnosti od tipa zemljišta i prethodne obrade zemljiša. Nakon toga dolaze dva diskosna ulagača semena. Svaki par diskosnih ulagača ima svoj hidraulični cilindar koji pritiska diskove i sve je povezano u jedan sistem. Pritisak na diskovima se takođe podešava iz kabine trakotra. Poslednji deo sejalice su gumeni nagazni točkovi, koji vrše pritisak na uloženo seme kako bi se ostvario što bolji kontakt semena sa zemljištem. Rezervoar za seme je 3.000 litara", kao stručnjak poljoprivredne tehnike Dulić je kenirao arhitekturu sejalice.

Sejalica
Pritisak na diskovima se podešava iz kabine traktora

Radni zahvat sejalice tri metra

Kada je reč o učinku sejalice, Dulić kaže da je radni zahvat tri metra. Radne brzine se kreću od 8-15 km/h, u zavisnosti od toga koja kultura se seje, u kakvim uslovima i sa kojim trakotrom je agregatirana. Minimalna potrebna snaga traktora za sejalicu je oko 120 ks, ali ako se žele veći učinci potreban je traktor od 200 ks. U tom slučaju učinak se kreće do 80 ha za 24 sata.

"Učinak povećava i to što sejalica ostavlja stalne tragove pomoću GPS-a. Ovo omogućuje preskakanje prohoda, a samim tim brže okretanje na kraju parcele, pri čemu su stalni tragovi uvek na pravom mestu. Elektromotor pogoni setveni aparat. Podatak o brzini kretanja sejalice može se dobiti iz više izvora kao što su radar, gps ili od točka sejalice. Sejalica se kalibriše brzo, od 30 sekundi do par minuta u zavisnosti od kulture koju seje", objašnjava Dulić.

50.000 evra + pdv za Lemken sejalicu

Dulići su sejalicu kupili 2016. godine, a za nju su morali da izdvoje 50.000 evra + pdv. Prošle sezone sa sejalicom Lemken Compact Solitair 9/300H posejali su oko 400 ha. Inače površine koje sejalica seje povećavaju se iz sezone u sezonu, zbog uslužne setve prvenstveno uljane repice, ali i ostalih kultura.

Kako izgleda setva uljane repice na Dulićevoj njivi, pogledajte u videu:

 

Za više informacija o ovom i ostalim modelima, obratite se prodajno-stručnom timu kompanije Lemken na jedan od niže navedenih kontakata!


Foto prilog


Tagovi

Lemken Sejalica Mario Dulić Đurđin


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com