Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 26.04.2018. 14:00

LEMKEN System Kompaktor i ime i kvalitet

Milan Kunić, poljoprivrednik iz Sombora, obrađuje nekoliko stotina hektara zemlje, a kako se trudi da taj posao odradi što brže, kvalitetnije i sa što manje troškova, veliku pažnju poklanja mehanizaciji. Razlog je to što je pre četiri godine kupio LEMKEN System Kompaktor, koji se odlično pokazao u predsetvenoj pripremi zemljišta.

Foto: Lemken
  • 2.036
  • 141
  • 0

Milan Kunić, poljoprivrednik iz Sombora, obrađuje nekoliko stotina hektara zemlje, a kako se trudi da taj posao odradi što brže, kvalitetnije i sa što manje troškova, veliku pažnju poklanja mehanizaciji. Razlog je to što je pre četiri godine kupio LEMKEN System Kompaktor, koji se odlično pokazao u predsetvenoj pripremi zemljišta.

"Kada sam se odlučivao za kupovinu nove priključne mašine za predsetvenu pripremu zemljišta pre svega sam tražio takvo oruđe koje će dobro pripremiti zemljište za setvu šećerne repe. Kada kažem 'dobro pripremiti', znači da mi je kod setve šećerne repe važno da zemljište bude ujednačeno pripremljeno, na istoj dubini, da setveni sloj bude idealan, ne predubok, da se nepotrebno ne gubi vlaga. Drugi spremači nisu dobri za repu, jer idu duboko, pa isušuju zemlju, što dovodi do neujednačenog nicanja", kaže Kunić.

Za setvu šećerne repe dubina setvenog sloja je do tri centimetra, za kukuruz je setveni sloj dublji, ali to kod LEMKEN Kompaktora nije problem, jer se dubina može podešavati.

I ime i kvalitet

Pre LEMKEN Kompaktora Milan je na svom poljoprivrednom gazdinstvu koristio setvospremač domaće proizvodnje, ali kaže da nije bio zadovoljan, pre svega zbog lošeg materijala od koga je bio izrađen. "Kada smo se odlučivali za kupovinu, prevagu je odnelo ime i kvalitet", pojašnjava Kunić zašto se odlučio baš za LEMKEN mašinu.

Kompaktor se može koristiti za pripremu zemljišta za setvu svih ratarskih kultura, pa je mašina u radu, kako prilikom pripreme zemljišta za setvu ječma i pšenice, tako i za pripremu za setvu šećerne repe, kukuruza i drugih prolećnih kultura.

System Kompaktor - za pripremu zemljišta za setvu svih ratarskih kultura

"Isplatila mi se ova investicija, kako da nije. Za pripremu zemljišta za setvu sunocokreta i  kukuruza dovoljno je jednom da se prođe. Fino je usitnjeno zemljište i nakon samo jednog prolaska. Dakle ne mora dva puta, što znači da štedimo i vreme i gorivo. Za repu, koja je zahtevnija, ipak mora dva puta da se prođe. Mašina je široka pet metara, a kačimo je za traktor od 160 konjskih snaga", kaže Milan.

Godišnje Kompaktor obradi i do 800 hektara

Kompaktor je na Milanovim njivama u radu već petu sezonu. Kaže, jedini problem koji je imao do sada je pucanje jedne opruge, a i to se desilo jer je nepažnjom zakačen beton koji je bio u zemlji. Godišnje Kunić Kompaktorom obradi, što svoje zemlje, što zemlje u zakupu, što uslužno, od 400 do 800 hektara.

Dobra obrada zemlje, rekordni prinosi

Kunić još jednom ponavlja da mu je System Kompaktor najznačajniji za pripremu zemljišta za setvu šećerne repe. Godišnje seje oko 120 hektara. Prošle, inače za poljoprivredu loše godine, na njegovim njivama rodilo je 91 tona po hektaru.

"Prinos zavisi od vremenskih uslova, đubrenja, oranja, pripreme. Sve je odrađeno kako treba i sve to u zbiru je uticalo na dobar rod, a u toj karici svakako da svoj značaj ima i Kompaktor", kaže ovaj poljoprivrednik, koji je Kompaktor kupio po preporuci, jer se kao dobra i korisna mašina pokazala na poljoprivrednom gazdinstvu njegovog kuma.

Kunić ima još jednu LEMKEN mašinu - Gruber, koju koristi za redukovanu obradu zemljišta za setvu pšenice.

Za više informacija o svim modelima LEMKEN mašina za obradu zemljišta, obratite se LEMKEN stručnom timu na jedan od niže navedenih kontakata!


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Tagovi

LEMKEN System kompaktor Obrada zemljišta Milan Kunić Šećerna repa Gruber


Autorka

Zlata Vasiljević

Više [+]

Zlata Vasiljević u novinarskim vodama pliva više od 20 godina. Izveštava iz svih oblasti sa posebnim naglaskom na teme iz oblasti poljoprivrede. Moto kojim se rukovodi u životu i poslu je - Ne ostani ono što jesi, budi ono što još nisi, a možeš postati. Glavna i odgovorna urednica Hrvatske riječi.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!