Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema zemljišta
  • 17.10.2017. 14:15

Ljuštenje strnjišta - važna agrotehnička mera

Od pravilnog izvođenja ljuštenja strnjišta ili ugarenja zavisi uspeh ostalih agrotehničkih mera, koje utiču na prinos.

Foto: hansbenn / Pixabay
  • 2.741
  • 154
  • 0

Ljuštenje strnjišta ili ugarenje je prva agrotehnička mera obrade zemljišta, da bi se oranice pripremile za setvu naredne kulture. Od njenog pravilnog izvođenja zavisi uspeh ostalih agrotehničkih mera, koje utiču na prinos.

Šta se postiže ugarenjem?

Ova operacija se često izvodi odmah nakon što kombajn završi svoj posao. Tako se izbegava rast korova na kojima se razvijaju bolesti i gubi vlaga iz dubljih slojeva zemljišta, a stvara se plitki rastresiti sloj na površini oranica.

Osnovni ciljevi su:

  • zaoravanje žetvenih ostataka i korova da bi se razložili;
  • poboljšanje vodnog režima zemljišta;
  • poboljšanje toplotnog režima i
  • uništavanje višegodišnjih korova.

"Proces ljuštenja strnjišta provocira nicanje semena korovskih i kulturnih biljaka, koji se kasnije uništavaju osnovnom obradom. Takođe, pospešuje se bolji rad mikroorganizama koji kasnije olakšava izvođenje osnovne obrade", piše za PSSS dipl. ing. Gorana Rehak.

U sušnim područjima ljuštenje strnjišta ima veliki značaj za očuvanje vlage oranica.

Kako se izvodi ljuštenje strnjišta?

Slamu, koja ostaje na površini potrebno je istarupirati i ravnomerno rasporediti po parceli, kako bi se pravilno unela u zemljište. Žetvene ostatke nikako ne bi trebalo paliti, jer se tako stvaraju višestruki gubici.

Dubina ljuštenja strnjišta podešava se u zavisnosti od količine žetvene mase koju imamo na parceli.

"Da bi se bolje obavilo zaoravanje i mešanje biljnih ostataka, dubinu obrade određujemo na sledeći način: ako se slama odnosi sa parcele, onda na njivi ostaje 1,5-2,0 t/ha nadzemne mase i oko 1,8-2,2 t/ha korenove mase u sloju od 0-20cm. Ako se slama ne odnosi, onda na parceli ostaje od 5,0-7,0 t/ha suve organske materije, što iziskuje nešto veću dubinu Od dubine zaoravanja strnjišta osim gore pomenutih načina, utiče i tip zemljišta, zakorovljenost i zbijenost, klimatske prilike i stanje vlažnosti, tako da se dubina kreće između 10-14 cm", objašnjava Rehakova.

Ljuštenje strnjišta se ne izvodi na zemljištima gde postoji mogućnost erozije zemljišta ili ako ima višegodišnjih rizomskih korova, koje treba uništiti tretiranjem totalnim herbicidom i nakon 20 dana izvršiti oranje.

Kako odabrati oruđe za ugarenje?

Za ovu operaciju mogu da se koristie namenska, specijalizovana oruđa ili univerzalna, kao što su višebrazdni širokozahvatni raonični plugovi , čija je dubina rada do 15 cm.

Plugovi za osnovnu obradu dobro prevrću plasticu i zaoravaju i mešaju žetvene ostatke. Posle ljuštenja strnjišta planira se rasturanje stajnjaka ili mineralnog đubriva i potom se pristupa oranju na punu dubinu, do 25 cm. Posle oranja, brazde se zatvaraju upotrebom valjaka ili drljače u agregatu sa plugom.

Foto: hansbenn / Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ljuštenje strništa Ugarenje Gorana Rehak Plug Korovi


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]