Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • žetva pšenice
  • 22.07.2021. 14:00

Malešević: I pored sušnog perioda, ostvareni rekordni prinosi pšenice

Ovogodišnja žetva pšenice završena je u rekordnom roku. Vreme je na ruku išlo žeteocima, a hlebno žito je na većini parcela skidano modernim kombajnima, što je takođe uticalo na prinos. Moderna mehanizacija jedan je od preduslova za dobre prinose, kažu stručnjaci, posebno kod pripreme zemjišta i setve.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 865
  • 594
  • 0

Žetva pšenice na sremskim poljima je završena. Prinos je izuzetno dobar kažu i poljoprivrednici, ali i stručnjaci. Hlebno žito ove godine rodilo je u proseku od četiri pa do deset tona po hektaru, što je izuzetno dobar razultat. Kvalitet je takođe veoma dobar, kao i hektolitarska i masa hiljadu zrna. Struka kaže da je odličan proizvodni rezultat postignut i zahvaljujući velikim ulaganjima u uzgoju pšenice u aktuelnoj sezoni.

Ratari zadovoljni proizvodnim rezultatima

Poljoprivrednici u Sremu završili su svakako jedan od najvažnijih poslova u godini.

"Možemo biti veoma zadovoljni ovogodišnjim prinosom. Da budem iskren, bio sam po malo skeptičan kada je nastupio toplotni udar u fazi mlečne zrelosti pšenice, međutim očigledno je da se ta žitarica izvukla na neki način", kaže nam profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Miroslav Malešević, dodajući da je ona imala taman toliko vlage da može da formira zrno, tako da je i kvalitet solidan. Izuzetno je značajno, napominje, to što ćemo pored dobrog prinosa imati i takav kvalitet.

Prema njegovim rečima, jedino je šteta to što na otkupnim mestima nema razdvajanja sorti sa boljim od onih sa lošijim kvalitetom, a što bi doprinelo još većem zadovoljstvu poljoprivrednika, naglašava Malešević.

Završen je jedan od najvažnijih poslova u godini

"Poljoprivrednici su u 2021. uložili mnogo u proizvodnju, to je sasvim očigledno. Nije bilo mnogo bolesti, ali je pšenica svejedno adekvatno zaštićena tako da je do kraja funkcionisala lisna masa pa je prinos zbog toga odgovarajući", objašnjava naš sagovornik.

Rodom su veoma zadovoljni i ratari, a među njima je i Goran Eror iz Rivice koji kaže da u poslednjih deset godina ovakvog proizvodnog rezultata nije bilo. Sa njim se slaže i Vladimir Vidović koji naglašava da je poštovao sve agrotehničke mere, slušao struku i uz vremenske uslove, koji su tokom većeg dela vegetativnog perioda bili odgovarajući, postigao dobar rezultat. 

I sledeće sezone značajne površine pod pšenicom

Vreme je na ruku išlo žeteocima, a hlebno žito na većini parcela skidano je modernim kombajnima, što je isto tako uticalo na prinose. Moderna mehanizacija jedan je od preduslova za dobar rod, napominju stručnjaci, posebno kod pripreme zemjišta i setve pomenute žitarice.

"Veoma je važno koristiti nove i savremene mašine, posebno u uslovima pripreme tla za setvu, ali i kasnije kod nege useva. Poslednjih godina kada su jeseni bile sušne bilo je teško malim mašinama i na klasičan način obaviti kvalitetno setvu", napominje profesor. Tu je mehanizacija odradila dobar posao, dala svoj pun doprinos i ističe da ga raduje činjenica što dosta proizvođača sada koristi savremene sejalice koje mogu i u teškim uslovima da polože zrno na mesto koje je predviđeno za to.

Obrada zemljišta nakon žetve - željeni efekti i izbor mašina

Poljoprivrednici sada sumiraju postignuto u ovoj godini. Prinosi jesu rekordni u 2021., a što se cene tiče ovih dana ona se kreće od 20 do 21 dinar, uz podsećanje da uzgoj pšenice po hektaru košta 60 hiljada dinara. Već sada, zbog onoga što je ostvareno u praksi, većina paora pšenicom će zasejati značajne površine i u sledećoj sezoni, a njena setva važna je kako zbog plodoreda tako i zbog čišćenja zemljišta od korova, a traži i najmanje investicija.


Foto prilog


Tagovi

Žetva pšenice Hlebno žito Proizvodni rezultati Miroslav Malešević Goran Eror Vladimir Vidović Prinosi Cena pšenice Moderna mehanizacija


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]