Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Austro Diesel
  • 22.03.2023. 12:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Perlez

Massey Ferguson kombajni: "Vidi se da inženjeri nisu spavali"

Massey Ferguson ACTIVA kombajnima se jednostavno rukuje, a odlikuju ih i niski troškovi eksploatacije.

Foto: Đorđe Lalić
  • 1.589
  • 105
  • 0

Firma Janković d.o.o, koja se bavi isključivo ratarstvom, postoji preko 30 godina, a trenutno firmom, koju su nasledili od oca, upravljaju sestre Vesna i Maja. Za njihove obime posla je potrebna i kvalitetna mehanizacija, pa su prošle godine odlučile da "vozni park" osveže kombajnom Massey Ferguson 7347S Activa od 306 konjskih snaga, kojeg su kupile od kompanije Agrocesla s kojom sarađuju od 2009. godine. 

Ovaj kombajn se uklapa u sva gazdinstva s izmenjivim plodoredom, ima šest slamotresa i odlikuje ga jačina protoka pod najtežim uslovima. Pogoni ga AGCO SISU POWER SCR šestocilindrični motor, zapremine 7,4 litara i poseduje "PowerFlow" otkosni uređaj.

Ima šest slamotresa i "PowerFlow" otkosni uređaj

"Jesanas smo brali suncokret i kukuruz s ovim kombajnom i odlično se pokazao. Zadovoljni smo sa mašinama Massey Ferguson, pa smo zato naručili i jedan traktor iz 6S serije, nove generacije", kaže direktor ove firme Vesna Janković i dodaje da je kod mehanizacije najvažnije i održavanje, pa se zato kod njih u predsezoni sve mašine rasture, rašrafe i detaljno prekontrolišu.

Koliko elektronika olakšava posao?

Mehanizator u ovoj firmi Boško Holasek kaže da im je to jedini kombajn i da nisu imali ni prilike, ni vremena za neke probe, već je mašina odmah puštena u ozbiljan rad. Trude se, kako kaže, kada dođe maj mesec, da naprave ozbiljniji pregled. Međuti, pošto je i prethodna Laverda tri godine radila, a da se ništa na njoj nije diralo, u najmanju ruku očekuje isto i od novog. 

"Kombajn je odličan i jako puno pomaže ta elektronika za procenat povratne mase koja ide. Ko kombajnira, zna kakav je to problem, jer nikada ne znam koliko ide na povratnu masu. Malo-malo pa mi zaguši, posebno u suncokretu i jako mnogo prljavštine prolazi kroz njega. Znam kako treba da ide u bunker i šta da radim, ali ne znam da li treba da se otvori sito, pa onda pojačam vetar, ili gde ide ta prljavština. Zato puno olakšava posao, jer nema šta da razmišljaš", kaže Holasek i dodaje da se kod njih kaže da je toliko dobar, da može da se radi i pirinač sa njim.

Sve je na dugme

Sva podešavanja mašine pokazuju se na monitoru sistema za vođenje Agritronic Plus. S tom naprednom tehnikom moguće je, na primer, nadzirati brojeve obrtaja bubnja i ventilatora ili visinu sečenja i gubitke.

"Upravljački deo je doveden do savršenstva, pritiskom na dugme recimo, namesti se kilometraža koja je potrebna, on ostalo sve sam uradi. Automatik je, što puno olakšava posao, takođe ne moram više da gledam kada idem uz breg ili niz breg. On sam sve niveliše. Sve je dovedeno u nivo video igrica", kaže Holasek i dodaje da je udobnost na nivou i da sa njim radi i po 10-12 sati dnevno u sezoni bez problema, pa i kada treba da ruča, radije izabere da ostane pod klimom u kabini, nego, kako kaže, da izlazi napolje na 40 stepeni. 

Dodatan komfor za rad obezbeđuje vazdušno suspendovano sedište za vozača, zatim naslon za ruke i elementi za upravljanje i podešavanje, koji su integrisani u konstrukciju sedišta. Bunker za zrno je kapaciteta od 8.600 litara s električki sklopivim poklopcem, što produžava vreme korišćenja između dva pražnjenja. 

"Pregledan je, a govorio sam i da mi je udobnije nego u dnevnoj sobi. Ima automatska klima, frižider pored ruke, muziku pustiš... Bolja je i preglednost hedera i reznog aparata nego na drugim kombajnima. Prvi put kada sam seo u kombajn, čudio sam se kako je nameštena ta kosina, mislio sam da će sve na staklo da mi ide. Ali pokazalo se koliko znači, jer je preglednost puno bolja i vidim da je to konstruisano sa namerom. Vidi se da inženjeri nisu spavali", kaže ovaj mehanizator.

FM Activa 7344

Nedaleko od ovoga, nalazi se još jedan Massey Ferguson iz serije Activa, ali 7344 od 260 konjskih snaga. Pogoni ga šestocilindarski motor zapremine 7,4 litre. Ovaj model ima pet slamotresa i zapreminu bunkera od 6.500 litara. Poljoprivrednik Aleksandar Moldovan kaže da je ovaj kombajn kod njega odradio tri žetve i da nije našao ni jednu zamerku. On se bavi ratarstvom, proizvodi pšenicu, suncokret, kukuruz, a sa ovom mašinom žanje svojih 400 jutara, kao i još oko 150 uslužno.

"Prinos pšenice je ovde kod nas u Banatu bio oko 3,5 do pet tona po jutru. Bilo je i dosta sitnog zrna, ali kombajn je sve pokupio. Iza njega nije ostalo puno niknutog žita i što se tiče prosipanja, jako sam zadovoljan. Nije bilo nekih primesa ni u suncokretu, a i u kukuruzu nije bilo loma", kaže ovaj ratar.

Aleksandar Moldovan sa svojom mašinom od 260 konjskih snaga

"Kod mene je bilo ili ću kupiti ovaj kombaj ili ću prestati da se bavim poljoprivredom. Za moje potrebe i površinu koju obrađujem, taj kombajn je savršen. Potrošnja je oko osam do devet litara po jutru, deleko manja nego na prethodnom kojeg sam imao. Prošle sezone u kukuruzu je bila i manja, ali je za to zaslužna i loša godina i nedostatak padavina, pa je tako i počišćen - lako i brzo", kaže Moldovan i dodaje da je velika prednost što je kabina pregledna i što je kombajn jednostavan za rad.


Foto prilog


Tagovi

Massey Ferguson 7347S Activa Janković d.o.o AGCO SISU POWER SCR Power flow Vesna Janković Agritronic plus FM Activa 47344 Aleksandar Moldovan Boško Holasek


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D