Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 13.05.2020. 16:00

Moguća teška godina za ratare Banata zbog lošeg stanja pšenice?

Ovo će, izgleda, biti teška godina za ratare Banata, koji moraju da računaju na manji prinos pšenice i ječma, uprkos tome što je sezona jesenas počela veoma dobro.

Foto: Martina Popić
  • 288
  • 17
  • 0

Setva prolećnih kultura na severu Banata završena je veoma uspešno, tako da su kukuruz i suncokret u veoma dobrom stanju. Međutim, zbog nedostatka padavina, ratare brine loše stanje pšenice. Poljoprivrednici očekuju raniju žetvu sa veoma niskim prinosima, piše Tanjug, a prenosi RTV.

Žito nije dovoljno nalilo zrno, pa se i žetva očekuje dve nedelje ranije. Tek zasejane prolećne kulture za sada su u dobrom stanju, mada je u narednom periodu neophodna obilnija kiša, koja bi znatno doprinela poboljšanju kukuruza i suncokreta. 

Pšenici neophodna kiša - najava novih padavina

Ovo će, izgleda, biti teška godina za ratare Banata, koji moraju da računaju na manji prinos pšenice i ječma, uprkos tome što je sezona jesenas počela veoma dobro.

Potrebni sistemi za navodnjavanje

Kako je ranije prenela Ekapija, stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran, kaže da država mora sve ozbiljnije da razmišlja o izgradnji sistema za navodnjavanje bez obzira koliko koštaju.

Sistem za navodnjavanje ne može se, prema njegovim rečima, koristiti bez istovremenog razvoja stočarstva jer se navodnjavanjem spira humus u zemljištu i mora se đubriti stajskim đubrivom.

Prolećna setva je završena i ove godine ponovo je najdominantnija kultura kukuruz koji se našao na oko 25.000 hektara, dok je pod suncokretom oko 12.000 hektara. Pšenica je jesenas zasejana na standardnih 15.000 hektara.

Stručnjaci savetuju: Pšenicu zaštititi iako nema znakova bolesti

Podsetimo, vremenske prilike su takve da postoji velika mogućnost za razvoj bolesti, pa bi prema preporuci struke, trebalo obaviti zaštitu useva iako nema simptoma i bolest se nije pojavila.


Tagovi

Stanje pšenice Uzgoj pšenice Ratari Banata Pšenica u Banatu Navodnjavanje Razvoj bolesti u pšenici


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao