Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 27.02.2016. 08:00

Nagrađeni najbolji proizvođači

75 naboljih proizvođača dobilo je nagrade i priznanja u okviru 42. Sabora rekordera Srema u Sremskoj Mitrovici.

  • 1.160
  • 273
  • 0

Tradicionalni 42. Sabor rekordera Srema u poljoprivrednoj proizvodnji održan je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici. Ove godine za takmičenje najboljih poljoprivrednika prijavilo se 224 poljoprivredna proizvođača iz čitavog Srema, a nagrađeno je ukupno njih 75 koji su u toku prethodne godine ostvarili značajne prinose u proizvodnji.

Takmičarski duh ne posustaje ni kada je teško

A znaju Sremci kako obarati sve rekorde u poljoprivrednoj proizvodnji. Takmičarski duh ne posustaje ni u najtežim vremenima, a to potvrđuju sremski rekorderi. Jedan od njih je Vlada Tufegdžić iz Salaša Noćajskog koji je bio najbolji u proizvodnji junadi. "Ovo je skupa proizvodnja, ali ja sam uspeo da u prošloj godini proizvedem više od 53 hiljade kilograma, odnosno isporučim 107 junadi. Da li ću nastaviti i ove godine još ne znam. Nekako mi se čini da ću jedan deo zemlje staviti pod zasade voća, ali još nisam sasvim siguran", kaže ovaj mačvanin.

Đorđe Nenadovć
Zoran Radić i Đorđe Nenadović

Ne teče med i mleko ni u mlečnom govedarstvu. Đorđe Nenadović iz Sremske Mitrovice je jedan od najboljih u proizvodnji mleka u prošloj godini. Teško je kaže, ali se ne odustaje. "Nama je uvek bilo teško. Zavisili smo od svih oduvek. Tako je i sada, ali se mora proizvoditi. Ja sam uspeo da prošle godine isporučim skoro 200 hiljada litara mleka, a kako će biti ove, rano je da bilo šta kažem. Sve zavisi od odnosa države prema nama, otkupne cene mleka", dodaje Nenadović.

Uz struku i nauku do dobrih rezultata

Maletić
Slavko Maletić

Znaju Sremci da za dobre rezultate treba poštovati struku i nauku. Na vreme treba sejati, jer kako seješ tako ćeš i žnjeti. Ovo potvrđuju rekoredri u proizvodnji ratarskih kultura. Slavko Maletić iz Vognja je najbolji u proizvodnji soje.

"Ja svake godine soju sejem i nikada nemam mali prinos. Prošle godine sam proizveo 4.970 kilograma po hektaru. To je i najbolji prinos u Sremu i nije ga teško ostvariti kada se sve uradi na vreme i onako kako treba. Mi sremci to najbolje znamo", kaže Maletić. Njegovo mišljenje deli i Vladica Savanović iz Vognja, najbolji u proizvodnji pšenice. "Važno je pšenicu zasejati u optimalnom roku. Dati joj sve što traži i onda nije teško biti rekorder. Ja sam prošle godine na dva hektara proizveo 11.370 kilograma i veoma sam zadovoljan", priča Savanović.

Sa sremskim reklorderima u Sremskoj Mitrovici bili su i predstavnici brojnih semenskih i hemisjkih kuća. Bio je tu i načelnik Sremskog okruga, a rekordere je pozdravio i državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Zoran Radić. "Rezultati koje ste postigli su izuzetno dobri. Niste najbolji samo u Sremu, nego u čitavoj zemlji", rekao je Radić.

Nagrade i priznanja primilo 75 poljoprivrednika

75 od 224 prijavljena poljoprivrednika dobilo je nagrade i priznanja. Svako od nagrađenih ima svoju priču koju i u ovoj godini, za koju paori kažu da će biti teška, nastavlja. Takmičenja će opet biti, ali ne zbog nagrada, nego zbog sopstvenog profita.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Sabor rekordera Srem Voganj Sremska Mitrovica Junad Pšenica Soja Mleko Tov Najbolji poljoprivrednici Vlada Tufegdžić Đorđe Nenadović Slavko Maletić Vladica Savanović Zoran Radić


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".