Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 10.02.2023. 13:00

Nema opasnosti od izmrzavanja pšenice?

Pšenica i ostala ozima strna žita su, trenutno, u fazi bokorenja. Posle perioda mirovanja i dolaskom toplijih dana očekuje se intenzivan rast.

Foto: Gordana Nastić
  • 113
  • 10
  • 0

Hladan talas zahvatio je Srbiju donoseći temperature ispod nule koje se u većini krajeva kreću od -15, u jutarnjim satima, do -2, tokom dana. Uprkos tome poljoprivrednici ne treba da strahuju, ozima strna žita su u dobroj formi i ne preti opasnost od niskih temperatura i izmrzlina. Snežni pokrivač je, svakako, dobro došao, mada u ravničarskom delu on nije viši od pet santimetara, a zbog jakog vetra na pojedinim parcelama ga i nema, pišu pirotskevesti.

Stručni saradnik za ratarstvo i savetodavac u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu Olivera Gavrilović, ukazuje da je do sada zima bila, relativno, topla i da su retko kad temperature bile ispod nule. To je doprinelo da su se ozima strna žita odlično razvila, pa čak i ona i iz zakasnele setve.

"Pšenica i ostala ozima strna žita su, trenutno, u fazi bokorenja. Posle perioda mirovanja i dolaskom toplijih dana očekuje se intenzivan rast ovih kultura, a čim vremenske prilike omoguće treba početi i sa prolećnom prihranom useva", navela je Gavrilovićeva.

Koju pšenicu prvo prihranjujemo i kako UREU primeniti folijarno?

Dalje je istakla i to da je većina vlasnika poljoprivrednih gazdinstava uradila analizu zemljišta, da su dobili rezultate i preporuke o količnini normi đubriva koje će koristiti za prihranu. Savet je da se prihrana obavi u dva navrata, ali poljoprivrednici zbog štednje nafte i da bi izbegli gaženje parcele često to urade odjednom.


Tagovi

Izmrzavanje pšenice Olivera Gavrilović Bokorenje pšenice Prihrana useva Snežni pokrivač


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...