Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 19.12.2023. 18:00

Nema snega: U nekim delovima Evrope očekuju se štete na ozimim žitaricama

Vremenska prognoza pokazuje da će do 23. decembra biti toplije nego inače u većini regija, a kišovito u planinskim predelima i u regionu centralnog i istočnog Mediterana. Očekuju se grmljavine i obilni pljuskovi.

Foto: Depositphotos/malshak
  • 156
  • 17
  • 0

U decembru je zabeležen nagli pad temperatura, a uslovi vlažniji nego obično se nastavljaju, piše u izdanju Biltena JRC MARS - praćenje useva u Evropi. Krajem novembra i početkom decembra temperatura je naglo pala. Izrazito negativne vrednosti zabeležene su u srednjoj i severnoj Evropi.

Hladno na severu

Očekuju se štete na ozimim žitaricama u srednjoj Evropi, posebno na vlažnim zemljištima gde nema snežnog pokrivača koji služi kao izolator. Usevi su u osetljivoj fazi, jer tokom toplog perioda nisu razvili otpornost na hladnoću.

U severnim državama temperatura se na nekim lokacijama spuštala i do -20ºC, ali je sloj snega sprečio negativne posledice. U jugoistočnoj Nemačkoj, Austriji, Češkoj, južnoj Poljskoj i Slovačkoj potencijalne štete ublažene su snežnim padavinama, koje su regionalno donele više od 20 cm svežeg snega čime su biljke zaštićene od hladnoće.

Prevelika vlaga je poremetila završetak setve, posebno hlebne pšenice, na severu Francuske, u zemljama Beneluksa i zapadnoj Nemačkoj, što će rezultirati povećanjem površina pod jarim žitaricama.

Na jugu i istoku kontinenta padavine su donele olakšanje, dok su u Rumuniji i Bugarskoj ublažile posledice suše u prethodnom periodu. U Belorusiji, severoistočnoj Ukrajini i evropskoj Rusiji, debeo snežni pokrivač preko polja ozime pšenice pruža adekvatnu toplotnu izolaciju od velikih hladnoća.

Izraziti deficit kiše uočen je u nekim regijama zapadnog Mediterana, duž mediteranske obale Španije i u južnoj Italiji. Nedostatak padavina negativno utiče na pšenicu i ječam u njihovim ranim vegetativnim fazama u Magrebu, odnosno severnom Maroku i, posebno, zapadnom Alžiru.

Kiše su bile obilne u alpskom i karpatskom području, na delovima Balkanskog poluostrva i Turske te u crnomorskom regionu. U nekim područjima ova jesen je rangirana u tri najvlažnije od 1991. godine.

Toplije i kiša do 23. decembra

Vremenska prognoza pokazuje da će do 23. decembra biti toplije nego inače u većini područja, a kišovito u planinskim predelima i u regionu centralnog i istočnog Mediterana. Očekuju se grmljavine i obilni pljuskovi. Za severnu Bugarsku, delove Turske i veći deo istočne Evrope očekuju se temperature iznad proseka za ovo doba godine. Za sever Italije i francusku rivijeru predviđa se sušan period, dok će veoma vlažno biti u najsevernijim delovima Iberijskog poluostrva, Škotskoj, području Alpa, Norveškoj i delovima Turske.

Dugoročna vremenska prognoza ukazuje na umerenu verovatnoću toplijih uslova od uobičajenih. Očekuje se da će u delovima južne Evrope premašiti dvadesetčetvorogodišnji prosek za 2ºC u januaru i februaru, a do marta do 1ºC u većem delu kontinenta. Padavine bi trebalo da budu za 50 mm iznad proseka.


Tagovi

JRC Mars Padavine Vremenska prognoza Prognoza za zimu Stanje useva Ozimi usevi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.