Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toty 2022.
  • 15.08.2021. 12:00

New Holland T6.180 Methane Power: Ključ za energetski nezavisnu farmu

Čistiji i ekonomičniji motor nije jedni benefit. T6.180 Methane Power omogućava ekološke i financijske uštede na više nivoa, tvrde inženjeri New Hollanda za ovog finaliste izbora traktora godine.

Foto: Printscreen video/New Holland
  • 190
  • 297
  • 0

U kategoriji ratarskih traktora ovogodišnjeg izbora Tractor of the Year nalazi se još jedan finalista iz grupacije CNH, ovaj put u prepoznatljivoj plavoj boji. Reč je o New Hollandovom modelu T6.180 Methane Power, kako mu i samo ime kaže čiji je pogon na metan.

"Održivost je osnovna vrednost New Hollanda, deo njegovog DNK, a Methan Power projekat ključni element u našoj strategiji Čiste energije u kojoj smo globalni lideri“, istakao je na predstavljanju članovima žirija Mark Hovel, globalni menadžer za alternativna goriva.

Pod sloganom Powered by nature

Ovaj finalista je lansiran na tržište pod sloganom Powered by nature (Ojačan prirodom), a njegova priča počinje zapravo još 2006. kada je po prvi put predstavljena New Hollandov-a strategija lidera čiste energije (Clean Energy Leader), da bi već krajem sledeće godine svetlo dana ugledao 100%-tni biodizel motor, a 2009. NH2 traktor sa pogonom na vodonik. Poslednji u nizu energetski naprednih rešenja je upravo koncept metana predstavljen 2017.

Kao ključne postavke za razvoj ove nove tehnologije navodi prvenstveno zahteve kupaca za smanjenje operativnih troškova, te redukciju emisije radi smanjenja štetnih gasova odnosno postizanja neutralnosti ugljenika, ali i porast broja proizvođača biogasa. Poslednji izveštaj Evropskog udruženja za biogas (EBA) pokazuje nešto više od 18.000 fabrika za proizvodnju ovog pogonskog goriva u Evropi, čiji se broj iz godine u godinu povećava. Od 2011. do 2019. broj fabrika koje proizvode čist biometan, pogodan za New Hollandovog finalistu, porastao je za 390 odsto i sada ih je gotovo 700.

Hovel ističe da u ovom konceptu energetski efikasne farme imaju veliki potencijal, posebno mlečne farme sa kojih se kravlji stajnjak može procesuirati u mnogo vrednije đubrivo i gorivo. Za ilustraciju navodi kako je u Evropi 140.000 farmi sa više od 50 mlečnih krava. Osim primarno na farmama koje imaju pristup gasnoj mreži kao i farmama sa biogasnim postrojenjima, njegovu značajnu upotrebu vide i u komunalnim službama.

Ključ za energetski nezavisnu farmu budućnosti već je u rukama

Ukratko, ovaj po njima "ključ za energetski nezavisnu farmu", čiji su prvi primerci, kako smo izvestili ovog proleća, već isporučena na određena tržišta, odlikuju sasvim iste performanse kao i diesel, ali sa 30 odsto nižim troškovima rada te praktično nultom emisijom CO2.

Ali, evo i par tehničkih podatka više.

Snaga dizela u čistijem pakovanju

Ovaj traktor komplementaran je sa trenutnom "redovnom" T6 serijom dezel modela sa tržišnim udelom od 22.000 jedinica godišnje, koji su zbog svoje fleksibilne namene pogodni za svakojake primene na mešovitim farmama. U rangu jačine do maksimalnih 180 KS 6-cilindarskog dizel motora, deli i iste odlike.

Tako NEF 6.7 NP motor sestrinske kompanije FPT Industrial ima i isti maksimalni obrtni moment od 740 Nm već na 1.500 obrtaja motora.

Zadovoljava Stage V stepen emisije sa trosmernim katalizatorom i, svakako, bez potrebe za AdBlue dodatkom. Potrošnja goriva je 226 gr/kW/h pri 2.200 obrtaja u minuti.

Iste izdržljivosti i istog servisnog intervala (600 sati) kao i dizel, ali 30 odsto manji troškovi rada, podvlači Hovel.

Mehanički semi-powershift prenos, sa upotrebom kačenja pri promeni (4) stepena, ali ne i pri menjanju brzina unutar svakog stepena, iz kućne radionice CNH Industrial ima do 32x32 brzine, od minimalnih 2,28 do maksimalnih 50 km/h, kao i hidrauličnu promenu smera vožnje. Ekobrzinu od 40 km/h postiže na 1,930 obrtaja u minuti.

Hidraulička CCLS pumpa osetljiva na opterećenje obezbeđuje protok od 113 litara u minuti. U standardnoj su opremi i tri, a opciono 4+1 mehanička priključna ventila. Maksimalni zadnji podizni kapacitet je 7,8 a prednji 3,2 tone.

Aktivacija priključnog vratila je hidraulička, a na raspolaganju su tri brzine zadnjeg kardana od 540/540e/1000, odnosno na izbor 540e/1000/1000e te brzina prednjeg od 1.000 obrtaja u minuti.

Evo još malo brojki. Ovaj finalista dugačak je 4,54 , širok 2,28, a visok 3,04 metra. Ima šasiju dužine 2,70, a klirens 0,32 metra, ugao zaokretanja prednjih točkova 55 odsto, radijus okretanja šest metara. Bez opterećenja teži 6,5 dok mu je radna težina 10,5 tona.

PLM za preciznu poljoprivredu

Osim jednake snage i prenosa kao i njegova normalna verzija, T6.180 Methane Power ima udobnost Horizon kabine sa 16 LED svetala, i sve prednosti telematike i precizne poljoprivrede.

U paketu i sve prednosti pametne poljoprivrede

Opremljen je, dakle, poznatom New Holland PLM Connect uslugom za preciznu poljoprivredu koja korisnicima pomaže u upravljanju mašinama, odnosno flotom mašina ne samo sa agronomske strane nego i unapređenjem logistike. Od izrade mapa, preko kreiranja izveštaja i preciznog navođenja do maksimiziranja upotrebe svakog pojedinog polja i smanjenja inputa, poput, semena i đubriva. I sve to preko pametnog telefona ili tableta. Tu svakako ne treba zaboraviti ni uslugu servisnog nadzora na daljinu kako bi se na vreme planirali redovni servisi odnosno moguće popravke bili brže obavljene. 

"T6.180 Methane Power osigurava ekološke i finansijske uštede na više nivoa. Ovaj održivi traktor menja igru“, zaključuje Hovel sumirajući sve razloge zašto je ovaj traktor u završnoj trci za prestižnu titulu: Prvi je traktor isključivo na metan, a iste snage, obrtnog momenta, izdržljivosti i pouzdanosti kao i dizel. Najbolje je tehnologije i svestranosti za sve poljoprivredne radove, najpametniji je sa 30 odsto manje radnih troškova, najzeleniji je sa negativnim CO2 profilom emisije.

"On zatvara cirkularnu ekonomiju održive farme, budućnost koju New Holland korisnici žive već danas“, poručuje na kraju. 


Tagovi

TotY New Holland Metan traktor Održivi izvori energije Pametna poljoprivreda Finalista


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.