Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plitka obrada zemljišta
  • 21.08.2015. 13:00

Obrada strništa - priprema za nove kulture

Agrotehnička mera obrade strništa, koja se primenjuje plitkim oranjem plugovima ili ljuštenjem teškim tanjiračama, predstavlja jednu vrstu hranjenja zemljišta. Stvaraju se bolji uslovi za blagovremeno i potpuno duboko obrađivanje zemljišta.

  • 1.037
  • 143
  • 0

Nakon zavšetka žetve ratarskih kultura, pšenice i ječma, zemljište je slobodno i u tom je periodu potrebno preduzeti određene agrotehničke mere sa ciljem da se zemljište kvalitetno pripremi za naredni usev. Ujedno, obrada zemljišta nakon vršidbe pšenice i ječma, predstavlja preduslov za postizanje vrhunskih rezultata u biljnoj proizvodnji.

Od izvođenja obrade strništa zavise i ostale agrotehničke mere. Da bi se kvalitetno izvela obrada strništa potrebna je i odgovarajuća mehanizacija.

Kultivatori su najmanje pogodni za obradu strništa jer oni samo rastresaju zemljište. Upotrebom kultivatora prilikom obrade, površina zemljišta ostaje neravna, a podstiče se i proces isparavanja vlage iz zemljišta.

S druge strane, zaoravanje i tanjiranje strništa, služi poboljšavanju vodnog režima zemljišta, stvara se rastresit sloj na površini zemljišta. Međutim, tanjirače ne predstavljaju veoma kvalitetno oruđe u pogledu očuvanja vlage u zemljištu. I dalje je neizostavna primena pluga sa dve ili više brazda na dubini rada 12-15 cm.

Zaoravanje žetvenih ostataka za mineralizaciju zemljišta

Plitko oranje primenjivalo se još u davnim vremenima. Primenom ove agrotehničke mere u okviru obrade strništa zaoravaju se žetveni ostaci i time se stvaraju uslovi za mineralizaciju u zemljištu i razlaganje. To je značajno zbog unošenja organske materije u zemljište. Pod uticajem mikroorganizama, organska materija se razlaže, a taj proces teče u dva pravca, jedan deo žetvenih ostataka se razlaže do vode i amonijaka, dok se drugi deo transformiše u humus koji je bitna komponenta u očuvanju fizičkih i hemijskih, kao i vodno vazdušnih svojstava zemljišta.

Herbicide primeniti nakon završetka oranja

Primenom totalnog herbicida pre oranja uništava se ostatak biljke koja je dala rod, a koji pomaže u hranjenju zemljišta. Zato se preporučuje tretman primenom totalnih herbicida iz grupe glifosata, na zemljištu izvršiti nakon završetka oranja. Na taj način deluje se na suzbijanje višegodišnjih uskolisnih i šrokolisnih korova.

Zemljištu je potrebno obezbediti azot

Unošenjem slame u zemljište razmnožavaju se bakterije koje tu slamu razrađuju, ali i istovremeno i potreban azot crpe iz zemljišta. Zato je potrebno zemljiištu obezbediti dovoljne količine azota, unošenjem azotnog đubriva i to u količini 40-50 kg po hektaru. Najbolje je upotrebiti NPK đubrivo, koje se raspe po površini strništa pre operacije zaoravanja biljnih ostataka, ali NPK đubrivo se može rasuti i pre same setve.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Oranje strništa Ljuštenje srništa Plitko oranje Agrotehničke mere Azot Organska materija Slama Primena pluga Mineralizacija Vodni režim Vrhunski rezultati Mehanizacija Pšenica Ječam Završetak žetve


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Alen Dinar je mladi poljoprivrednik iz Visokog. Za njegovu proizvodnju kažu da je najljepša lokalna priča ispisana jezikom prirode. Uskoro donosimo priču s njegovog gazdinstva, ali i odgovore na Vaša pitanja! Pišite ih u komentarima 👇 #seo... Više [+]