• Naučni rad
  • 05.12.2020. 18:00

Otkrili genome pšenice i ječma koji će pomoći u stvaranju boljih sorti

Otkrivene su nove genetske varijacije pšenice i ječma koje će pomoći u stvaranju novih, otpornih i sorti tolerantnih na sušu, bolesti, ali i kako bi se zadovoljile potrebe za hranom globalno rastućeg stanovništva.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 73
  • 7
  • 0

Međunarodno istraživanje koje uključuje naučnike sa Univerziteta "Adelaide" i Instituta za istraživanje "Waite" otkrilo je nove genetske varijacije u pšenici i ječmu, kao odgovor globalnim naporima u stvaranju novih sorti sa visokim prinosom.

Povećati globalnu proizvodnju?

Ove dve prehrambene kulture jedne su od najvažnijih u svetu, a njihova proizvodnja mora da se poveća kako bi se zadovoljila potreba za hranom globalno rastućeg stanovništva.

"Procenjuje se da se proizvodnja pšenice treba povećati za više od 50 odsto do 2050. godine kako bi se prehranilo čovečanstvo", piše u studiji objavljenoj u časopisu "Nature". 

Istraživanje će naučnike približiti odgonetavanju cele grupe gena ove dve žitarice, a smatra se da će kroz razumevanje genetskih varijacija, genetičari i proizvođači imati potrebne alate za povećanje globalne proizvodnje.

"Napredak u genomici ubrzao je uzgoj i poboljšanje prinosa kao i kvaliteta useva, uključujući pirinač i kukuruz. Slični napori kod pšenice i ječma bili su izazovniji", kaže profesor Peter Langridž koji je vodio istraživanje.

Kako je pojasnio, to je uglavnom zbog veličine i složenosti njihovih genoma, našeg ograničenog znanja o onima koji su ključni i kontrolišu prinos, a s druge strane nedostatka podataka o skupljanju genoma za više linija koje su zanimljive uzgajivačima.

Mogućnost za nove, otporne i tolerantne sorte

Dakle, moderne sorte pšenice i ječma nose široku paletu varijanti gena i raznolike genomske strukture povezane s važnim svojstvima, kao što su povećani prinos, tolerancija na sušu i otpornost na bolesti.

"Ova se varijacija ne može uhvatiti jednim nizom. Samo sekvenciranjem višestrukih i raznolikih možemo početi da razumemo puni opseg genetskih varijacija", pojasnio je Langridž.

"Dobijeni podaci otkrili su dinamiku strukture genoma i prethodno skrivene genetske varijacije ovih važnih useva, te pokazali kako su uzgajivači postigli velika poboljšanja u produktivnosti", tvrdi Ken Čalmers koji je s Langridžom, vodio istraživanje na pomenutom univerzitetu.

U istraživanje su bile uključene australijske sorte, AGT-Mace (PBR) i Longreach-Lancer (PBR) koje se uzgajaju i u južnim i severnim područjima, što omogućuje da se mogu identifikovati potencijalne genetske varijacije za prilagođavanje u različitim proizvodnim okruženjima.

Kada je reč o ječmu, Univerzitet takođe je sekvencisalo tri sorte s poželjnim osobinama kao što su visoki prinos i potencijal za toleranciju na vrućinu, mraz, slanost i sušu te otpornost na bolesti, a podržala ga je i Korporacija za istraživanje i razvoj žitarica (GRDC).

Razvijaju sorte zelene salate s dužim vekom trajanja

"Ove grupe genoma će podstaći funkcionalno otkrivanje gena i osigurati istraživačima i uzgajivačima alate potrebne za donošenje sledeće generacije modernih kultivara ove dve vrste žitarica koji će pomoći u ispunjavanju budućih zahteva za hranom", zaključio je Čalmers.


Tagovi

Istraživanje Uzgoj pšenice Uzgoj ječma Genomi Nove sorte Tolerantnost


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.