• Prinos soje
  • 27.07.2019. 14:00

Ove godine očekuju se stabilni prinosi soje

Vreme bez padavina u protekle dve nedelje i više temperature, odgovarale su razvoju soje. Međutim, sada je, zbog faze razvića u kojoj se ova biljka nalazi, njoj potrebno dosta vlage pa je za razvoj ove uljarice, poželjno da vreme ovih dana bude kišovito.

Foto: Bigstockphoto/simazoran
  • 235
  • 30
  • 0

Ukoliko bi u ovih nekoliko dana pala kiša i na taj način obezbedila soji potrebnu vlagu, prinos ove ratarske vrste mogao bi da bude solidan, navode stručnjaci. Prema njihovim rečima, razvoj soje u ovom trenutku u kritičnoj je fazi. Kako objašnjavaju, prisutno je cvetanje i formiranje mahuna pa je zbog toga veoma bitno da, kako navode, padne kiša i soja dobije potrebnu količinu vlage kako bi njen razvoj bio dobar.

U Sremu poljoprivrednici zadovoljni stanjem soje

U blizini Šida u Sremskom okrugu u mestu Berkasovo poljoprivrednici su zadovoljni trenutnim stanjem soje. Oni imaju veoma dobro razvijenu proizvodnju ove uljarice na velikim površinama, ali iako ocenjuju da je soja na njihovim parcelama u dobrom stanju trenutno, ipak su saglasni sa stručnjacima da bi kiša bila poželjna i da bi dobro došla razvoju ovog ratarskog useva u ovom trenutku.

Jedan od poljoprivrednika iz Berkasova Branko Mitrović procenjuje da bi bilo dobro da kiša padne u roku od deset, petnaest dana.

"Ako padne kiša u roku od nedelju, dve biće dobro, ali ako ne padne ne znam šta će biti do kraja oko soje. U dobrom je stanju korov, to je sorta maksimus. Imam malo jače od sto hektara, imam još tri vrste soje. Uglavnom do sada sve su u dobrom stanju. Šta će biti dalje to ne zavisi od nas, zavisi od drugih stvari, od kiše pre svega”, objašnjava Mitrović.

Padavine neophodne u mestima u kojima ih u poslednje vreme nije bilo

Po proceni stručnjaka iz Sremskog okruga, padavine su najpotrebnije u mestima u Sremu gde nije bilo kiše u poslednje vreme zbog čega parcele pod sojom nemaju u sebi dovoljno vlage i gde je zemljište dodatno suvo u ovom trenutku. Kako objašnjavaju, ukoliko ne dođe do padavina u skorijem periodu prinosi soje mogli bi da budu znatno smanjeni.

Stručni saradnik PSS Sremska Mitrovica, Vladimir Marić ocenjuje da je razvoj soje u ovom trenutku u kritičnoj fazi.

"Soja, slično kao i kukuruz, sada se nalazi u kritičnoj fazi razvoja. Njoj pogoduju nešto umernije temperature. Isto što smo rekli za kukuruz, to važi i za soju. Ako budu u narednom periodu nešto umerenije temperature, možemo očekivati i dobar prinos", objašnjava Marić.

Ukoliko dođe do tropskih temperatura može doći do razvoja grinja kod soje. To bi dalje moglo da izazove veliku štetu kada je u pitanju prinos ove biljke. Kako prenosi RTV, prosečni prinosi variraju. Ovakvo stanje zavisi od, kako se navodi, količine i rasporeda padavina u toku vegetacije.


Izvori

RTV


Tagovi

Uzgoj soje Prinos soje Branko Mitrović Vladimir Marić Količina padavina Raspored padavina


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Student žurnalistike i ljubitelj digitalnih medija.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mnogi poljoprivrednici su lepo vreme tokom vikenda iskoristili za zatvaranje zimske brazde. Osnovni cilj ove agrotehničke mere je da se spreči gubitak zimske vlage tako što se prekidaju kapilarni putevi u zemljištu i smanjuje površina koja... Više [+]