Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 02.12.2023. 15:00

Ozime žitarice pate zbog obilnih kiša i nagle hladnoće

Deo Evrope je prevlažan zbog obilnih padavina, a u drugom delu setva je kasnila zbog suše. Na severu hladnije nego uobičajeno.

Foto: Depositphotos/malshak
  • 210
  • 17
  • 0

U većem delu Evrope nepovoljni vremenski uslovi odložili su setvu ozimih žitarica i uticali na nicanje useva i početni rast, stoji u novembarskom izdanju JRC MARS Biltena o praćenju useva. 

Problemi za ozime useve

Hladnije nego inače je u Skandinaviji. Velika količina padavina najviše je pogodila zapadne i severne delove Evrope, a najviše su nastradala područja Francuske, Nemačke i Poljske. Bilo je problema kod vađenja krompira i šećerne repe u zemljama Beneluksa.

U većem delu srednje Evrope uslovi za setvu su od početka oktobra bili povoljni, što je najviše pogodovalo uljanoj repici. Suša na jugoistoku kontinenta je dovela do problema klijanja i nicanja, a povećan je pritisak štetočina.

Setva ozime pšenice u južnoj Evropi je odložena zbog iznadprosečnih temperatura i nedostatka padavina, što je uz to dovelo i do problema klijanja i nicanja, posebno u istočnoj Španiji, južnoj Italiji, istočnoj Rumuniji i Bugarskoj.

Slični uslovi zadesili su centralne delove evropske Rusije i Ukrajinu. Zbog suše je prolongirana setva ozimih žitarica u centralnom i istočnom regionu Magreba.

Prevlažno u zapadnoj Evropi

S druge strane, česte i obilne padavine izazvale su probleme na zapadu i delovima severne Evrope. Najkritičnija situacija je bila u zapadnoj Francuskoj gde je obavljeno manje od polovine planirane setve.

Za kraj novembra predviđa se da će na zapadu kontinenta i na području Meditarana temperature biti znatno niže od uobičajenih. Očekuju se 0,5 i 2ºC niže od prosečnih. U Skandinaviji, na Baltiku i severu evropske Rusije će biti čak za 8ºC niže od dugogodišnjeg proseka.

Setva ozimih žitarica, posebno, pšenice, se na području susedne Hrvatske odvijala u optimalnim uslovima. Dovoljne količine vlage su odgovarale klijanju i nicanju. Za uljanu repicu je odložena osim u Hrvatskoj i u Mađarskoj, zbog suvog gornjeg sloja zemljišta. 

Može se reći da je situacija bila povoljna za obavljanje svih setvenih radova i nicanje.

U delovima Slovenije oni su kasnili zbog povećane vlage zemljišta.


Tagovi

JRC MARS Padavine Setva ozimih žitarica Ozimi usevi Stanje useva Kašnjenje setve


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.