Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena đubriva
  • 18.02.2023. 15:00

Padaju cene đubriva osim za kalijumova - potražnja i dalje slaba

Na međunarodnom terminskom tržištu urea trenutno košta 320 USD po toni, a toliko je iznosila u januaru 2021.

Foto: Depositphotos/s.telenkov
  • 1.817
  • 166
  • 0

Cene azotnih đubriva i dalje padaju, tvrde analitičari globalne grupacije CRU koja se bavi ovim tržištem. Bez obzira na to, potražnja je i dalje slaba jer kupci očekuju dalji pad. Na međunarodnom terminskom tržištu urea trenutno košta 320 USD po toni, a toliko je iznosila u januaru 2021., piše Agrarheute

U januaru je koštala 410 USD/t, a u decembru prošle godine 520 USD/t. Dakle, trend pada je i dalje prisutan iako je vreme za prolećnu prihranu i đubrenje te bi po svoj logici cene trebalo da rastu.

Glavni izvoznici sa Bliskog istoka izvestili su o FOB cenama (kada je imenovana luka u koju se roba otprema, op.a.) uree od 357 USD/t u februaru i 345 USD/t u martu - u poređenju sa 450 USD/t u januaru.

Rašće proizvodnja amonijaka?

Kada je reč o amonijaku, očekuje se povećanje proizvodnje nakon što je u Evropi pala cena gasa. 

Ipak, i za njim je potražnja neuobičajeno slaba, posebno sa ključnih tržišta kao što su Indija, Brazil, Evropa i SAD. 

U Nemačkoj su cene azotnih đubriva i amonijaka takođe pod velikim pritiskom. U njihovim uvoznim lukama urea trenutno košta nešto manje od 565 evra po toni. To je oko 100 evra manje nego u januru, a ujedno i najniža cena od septembra 2021. godine, dakle u 18 meseci. 

Kalcijum amonijum nitrat (KAS), najvažnije azotno đubrivo koje koriste tamošnji poljoprivrednici, trenutno košta nešto manje od 475 EUR/t. U januru je iznosio 610 evra što je na nivou iz oktobra 2021. Rastvor amonijum nitrata uree (AHL) trenutno košta gotovo 510 EUR/t u nemačkim uvoznim lukama, što je više od 100 evra manje nego u januaru.

Kalijumova đubriva i dalje skupa

Za razliku od navedenih, cene kalijumovih đubriva ostaju i dalje visoke. Jedan od razloga je taj što 40 odsto svetske ponude dolazi iz Rusije i Belorusije, a drugi što kanadski proizvođači trenutno ne povećavaju svoje ograničene proizvodne kapacitete. Te tri zemlje činile su 70 odsto ukupnog izvoza pre početka rata u Ukrajini. 

Rusija se preusmerila na tržište Latinske Amerike i Indije, gde je postizala rekordne cene. Tako su iznosi za kalijumovu so na svetskom tržištu naglo porasli 2022. s 221 USD/t na 562 USD što je bio najviši iznos od februara 2009. 

Kada je reč o globalnoj ceni potaše, ona je definisana velikim kupoprodajnim ugovorima Kine i Indije, koje određuju tržište ostatka sveta. Prošle su je godine kupovali za 590 USD/t u poređenju sa 247 USD godinu pre (2021.). Analitičari očekuju da će kineski i indijski ugovori ove godine pasti ispod 450 USD/t što bi trebalo da smanji cene na svetskom tržištu. 


Tagovi

Proizvodnja Cene đubriva Azotna đubriva Tržište đubriva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!