Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 16.12.2022. 07:30

Padaju cene uljane repice - najniže od avgusta 2021.

Razlog je pad cena palminog ulja kao i soje zbog situacije sa Covidom-19 u Kini. Pritisak vrši i jeftin uvoz iz Ukrajine.

Foto: Depositphotos/hansgwprinsen
  • 343
  • 38
  • 0

Cene uljane repice ovog su meseca pale za 10 evra, na 556 evra po toni, nastavivši sličan trend iz nedelje ranije. Ovo su najniži iznosi za tu ratarsku kulturu od avgusta 2021. Razlog je, navodi Agrarheute, pad cena palminog ulja te soje, a pritisak stvara i jeftin uvoz iz Ukrajine. 

Soja je pala znatno ispod prošlonedeljnog tromesečnog maksimuma. Trgovci se verovatno boje da bi novi slučajevi Covid-19 u Kini mogli da smanje potražnju. Sredinom prošle nedelje cene soje i drugih uljarica prvobitno su porasle zbog nade da će Peking ublažiti strogu politiku u vezi pandemije virusa korona. Međutim, plan je propao jer tamo raste broj novih infekcija.  

Istovremeno, obilna kiša koja je pala u Argentini i Brazilu, smanjila je verovatnost suše, kažu analitičari. 

Jeftina ukrajinska repica 

Razlog za niže cene je i veliki uvoz uljane repice u Evropsku uniju. Dakle, od 1. jula do 4. decembra zemlje EU uvezle su oko 3,1 miliona tona te uljarice iz trećih zemalja. Radi se o povećanju od 900.000 tona ili više od 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći dobavljač je Ukrajina s 2,1 miliona tona ili 68 odsto isporučene količine. Do početka nedelje najviše je otišlo u Poljsku, 592.000 tona, Francusku 400.000 t kao i Nemačku 373.000 t. 

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište

Cene za uvezenu uljanu repicu u Ukrajini na tamošnjoj FOB berzi iznose 535 USD po toni (503 EUR/t) dok ona u francuskim izvoznim lukama košta oko 600 USD i najmanje 684 USD po toni u Kanadi.

Dalji rast površina pod repicom?

Konsultantska kuća Strategie Grains prošlog je meseca prognozirala da će ukupna površina zasejana ovom ratarskom kulturom u EU sledeće sezone biti veća, a na što su poljoprivrednike podstakle visoke cene, piše Agroforum

Cene uljane repice dostigle najviši iznos, kako stoji soja?

Područje proizvodnje pod njom moglo bi se povećati u glavnim zemljama proizvođačima na zapadu EU, dok se smanjenje očekuje u severnoj Evropi, Mađarskoj i Bugarskoj.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Tržište uljarica Uvoz iz Ukrajine Rast površina Cena uljane repice Pad cena


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)