Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setvena struktura
  • 13.10.2015. 09:00

Paori će sejati više repice, a manje kukuruza

Na severu Vojvodine, u subotičkom kraju mnogi poljoprivrednici su odlučili da ove jeseni poseju pšenicu i uljanu repicu na znatno većim površinama nego lane, na uštrb, pre svega, kukuruza.

Foto: depositphotos.com
  • 513
  • 332
  • 0

Pakleno leto, sušni jul i avgust ove godine, naveli su mnoge poljoprivrednike na severu Vojvodine da promene setvenu strukturu. Ratarske kulture na lakim zemljištima, gde dominira pesak, trpe mnogo veće posledice od suše nego kulture na drugim zemljištima poput černozema i smonice.

Iz tog razloga ratari u okolini Subotice su deo parcela, tradicionalno namenjen prolećnim kulturama, suncokretu i kukuruzu, ove jeseni namenili pšenici i uljanoj repici.

Zarada po jutru repice 400 €

Među onima koji menjaju setvenu strukturu je i Nebojša Radnić iz Starog Žednika. On na porodičnom gazdinstvu ratari na 300 hektara svoje i zemlje u zakupu. Na svom imanju je posejao 20 hektara uljane repice, uslužno je posejao još 80 hektara, a po dogovoru za naručioce će uraditi i sve mere nege do žetve.

Nebojša Radnić
Nebojša Radnić

"Setva uljane repice može biti jednostavna ali i komplikovana. Zavisi od godine. U godinama sa dosta vlage skinemo pšenicu ili ječam, uzoremo, pripremimo zemljište, a setva se obavlja preciznim sejalicama. Nakon setve, usev se povalja. U sušnim godinama ponekad se rade tri do četiri pripreme da bi se zemljište usitnilo. Čim je repica nikla, napao je buvač, tako da smo je već tretirali insekticidima. Tu nam je jako bitna saradnja sa savetodavcima.

Na severu Vojvodine uljana repica je ove godine bila najprofitabilnija ratarska kultura. I prvi novac koji smo dobili, baš je od uljane repice. Zaradili smo oko 400 evra po jutru, možda čak i više. Definitno bežimo u jesenje setve. Sve više sejemo pšenicu i uljanu repicu na uštrb suncokreta i naročito kukuruza. Kritične tačke u proizvodnji su nam odsustvo padavina u julu i avgustu", kaže Radnić.

Repica "šiša" kukuruz za 60.000 din/ha

Joso Anišić iz poljoprivrednog preduzeća "Salaš 024", kaže da su poljoprivrednici koji su sejali uljanu repicu u toj proizvodnji, ostvarili prihod veći za trećinu. "Paorski račun je jednostavan. Ove godine su proizvođači uljane repice sa prinosom od 3,5 t/ha i cenom od 43 dinara po kilogranu sa hektara uljane repice dobili bruto 150 hiljada dinara. Na istoj površini sa 6 tona kukuruza po ceni od 15 dinara po kilogramu, bruto iznos je 90 hiljada dinara. Razlika od 60.000 dinara po hektaru jasan je putokaz poljoprivrednicima za promenu setvene strukture", kaže Anišić.

Jedna cena na početku, druga na kraju žetve

Međutim, u proizvodnji repice nije sve idealno. Poljoprivrednici se žale na otkupne cene uljane repice tokom žetve. Kažu da su najbolje prošli oni koji su uljanu repicu nakon žetve smestili u podno skladište i koji su je prodali nakon mesec dana. Takođe, kažu da je bilo oscilacija i do 10 dinara po kilogramu uljane repice.

Foto: depositphotos.com; stocksolution


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Klima Klimatske promene Kukuruz Uljana Repica Joso Anišić Nebojša Radnić Pšenica Vojvodina Paori Prolećne kulture Setvena struktura Buvač Prinosi Otkupne cene


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."