Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Departman za ratarstvo
  • 14.02.2018. 14:15

Parametri za uspešnu ratarsku proizvodnju

"Prema zemlji se treba odnositi sa dužnim poštovanjem. Ako je budemo poštovali i ako joj budemo davali, ona će nam adekvatno vratititi", kaže dr Dragana Latković.

  • 185
  • 12
  • 0

Vojvodina je od 1972. do 1986. godine bila vodeći region, kada su u pitanju ratarski prinosi. Domaćini su i dalje vredni, ali stručnjaci kažu da su potrebna nova znanja i finansijska podrška države.

"Prema zemlji se treba odnositi sa dužnim poštovanjem. Ako je budemo poštovali i ako joj budemo davali, ona će nam adekvatno vratititi. Treba da se zapitamo šta mi možemo da uradimo, a ne da kukamo i da se pitamo šta su drugi mogli, a nisu", napominje dr Dragana Latković, direktor Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Pšenica i kukuruz su i dalje dve najznačajnije kulture - pšenica se seje na 600.000 hektara, kukuruz na 1.2 miliona hektara, a od ovih površina je polovina u severnoj srpskoj pokrajini. 

Dva parametra za donošenje odluka

Dodala je da je važno obraditi pažnju na način obrade zemljišta, jer treba sačuvati vodu. Potrebni su i pravilna prihrana i đubrenje, koje će biti zasnovano na naučnim osnovama. Najgore je pretpostavljanje i oslanjanje na prethodna iskustva.

"Mi ne znamo kakav će biti vegetacioni period 2018. godine, ali postoje neke stvari koje znamo - zaliha zimske vlage, analiza zemljišta na sadržaj azota. Na samo ta dva parametra se donosi odluka koje hibride sejati, koje grupe zrenja, kako đubriti u odnosu na dubinu azota, kao i kako voditi računa o gustini setve", ističe Latkovićeva.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Dragana Latković Vojvodina Pšenica Kukuruz Obrada zemljišta Analiza Azot Hibridi


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.