Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pioneer Hi-Bred
  • 23.04.2018. 12:00

Pioneer hibridi kukuruza najzastupljeniji u Sremu

Hibridi kompanije Pioneer Hi-Bred, koji su prethodnih godina doneli rekordne prinose, i ove sezone zauzimaju najveće površine u Sremu.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 842
  • 65
  • 0

Ovih dana poljoprivrednici u Sremu obavljaju setvu kukuruza, naše najznačajnije biljne vrste. Seju se i hibridi kompanije Pioneer Hi-Bred i to na oglednim parcelama. Setva je obavljena i u Buđanovcima na njivi Branka Slepčevića, koji će ove hibride imati na blizu 30 hektara obradivih površina. Branko je njivu dobro pripremio, a setva je obavljena kako struka nalaže.

"Nije bilo dileme u odluci da i ove godine zasejem sve Pioneerove hibride kukuruza. Dobro je što ova kompanija može da ponudi visokorodne hibride svih grupa zrenja, hibride koji brzo otpuštaju vlagu i mogu da se čuvaju u kotobanjama ili silosima. Ovu njivu sam dobro pripremio i naravno čekao da se stvore svi agroekološki uslovi za početak setve”, kaže ovaj ratar.

Pioneer hibridi dobri i u stočarstvu

Na ovoj oglednoj parceli biće 12 hibrida kukuruza. To je samo jedan od brojnih ogleda u Sremu, kažu u Pioneeru. Važno je da ogledna parcela bude pored prometnih saobraćajnica, kako bi se paori uverili u sve prednosti i kako bi se lakše mogao pratiti celokupan vegetativni period. Ogledna polja su se pokazala kao veoma dobar potez ove kompanije, čiji hibridi kukuruza, ali i suncokreta su i najzastupljeniji u Sremu. Seju ih, kako ratari, tako i oni koji se bave stočarskom proizvodnjom.

"Mislim da za uspehe u stočarskoj proizvodnji mogu zahvaliti upravo Pioneerovim hibridima kukuruza. Stoka ih rado jede, a mogu kukuruz čuvati ili u zrnu ili u klipu. Važno je što ima i hibrid za silažu, koji je veoma zdrav za ishranu životinja. Sve su ovo razlozi što će i sledeće godine na mojim njivama isključivo biti Pioneer", dodaje Slepčević.

Pioneer
Delić (levo) i Slepčević obavljaju setvu Pioneer hibrida kukuruza

Najtraženiji AQUA max hibridi

Da bi poljoprivrednike dobro pripremili za setvu kukuruza, kompanija Pioneer je organizovala i zimska druženja sa paorima, koja su imala za cilj da ih upoznaju sa svim karakteristikama hibrida, posebno novih koje treba uvrstiti u strukturu setve.

"Najtraženiji su svakako bili AQUA max hibridi kukuruza, koji mogu da se seju u svim rokovima setve, rano i kasno, kao i u slučajevima presejavanja ili postrne setve. Poljoprivrednici imaju mogućnost i za setvu hibrida iz FAO grupe 310 koji rano napuštaju parcelu. To je u prvom redu hibrid P9494. Vredan pomena je i hibrid P9486, koji je namenjen za sve regione gajenja, baš kao i hibrid PR37N01, koji pripada FAO grupi 370, a karakteriše ga veoma visok prinos i vrlo brzo pušta vlagu u jesen", kaže Moma Delić promoter kompanije Pioneer.

Sremci dobro znaju da i ostali hibridi kukuruza kompanije Pioneer mogu da donesu dobar prinos i kvalitetno zrno. Upravo zbog toga oni će biti na najvećim površinama u Sremu, gde je kukuruz i dalje dominantna biljna vrsta. Pored kvalitetnog semena, Sremci mogu da računaju i na svu pomoć predstavnika Pioneera u Sremu, koji su svakodnevno sa paorima na sremskim njivama.


Foto prilog


Tagovi

Pioneer Hibridi kukuruza FAO grupa zrenja Moma Delić Branko Slepčević Buđanovci Srem AQUA max hibridi


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]