Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 27.09.2023. 13:30
  • Grad Beograd, Borča

Plug LEMKEN Juwel 10: "Tvrda zemlja mu ništa ne može"

Plug LEMKEN Juwel 10 pogodan je za sve tipove zemljišta, pa čak i tešku, ritsku crnicu, u šta se uverio Stanko Drljan iz Borče. On kaže da ova mašina odlično prodire u zemlju, prevrće je i lakše se vuče nego svi ostali plugovi.

Foto: Đorđe Lalić
  • 969
  • 49
  • 0

Stanko Drljan iz Borče pretežno se bavi ratarstvom, a u njegovoj porodici tradicija bavljenja poljoprivredom datira još iz 1980. godine. Danas na oko 300 hektara uzgaja suncokret, soju, kukuruz i uljanu repicu.

U njegovom kraju zemljište za obradu je izuzetno teško. Ritska crnica zahtevala je visoko kvalitetnu mehanizaciju, koja može da odgovori svim izazovima u pogledu obrade zemlje. Tako se Drljan pre tri godine odlučio da nabavi plug LEMKEN Juwel 10 M 5+1 sa rešetkastom daskom i zadovoljan je načinjenim izborom.

"Video sam kako plug radi kod prijatelja u Sirigu i kako obrađuje tešku zemlju. Bila mi je potrebna sigurna i temeljna mašina, pa sam se zato odlučio za LEMKEN Juwel 10 i za najjaču gredu koju imaju, kao i visoki klirens kako bi mogao da obrađuje biljne ostatke i da dobro prevrće zemlju, da bude siguran i da nema pucanja. Prvi LEMKEN plug koji je došao u Srbiju je ovaj", objašnjava Stanko Drljan.

Potreban moćan traktor

Ovaj plug nije zahtevan u pogledu održavanja, ocenjuje naš sagovornik i kaže da je do sada morao da menja samo one stvari koje su potrošni materijal poput klinova, sve ostalo stoji na mestu. Ova mašina je sačinjena od kvalitetnih materijala, veoma je teška i dugačka, zbog čega zahteva traktor veće snage.

Kako drljan kaže, plug je izuzetno moćan (Goto: lemken.com)

"Mi koristimo traktor jačine 360 konjskih snaga i knap mu je. Plug je izuzetno moćan i koliko god da je zemlja tvrda ništa mu ne može. Mogao bi da ga tera traktor od 500 konja. S obzirom da je kod nas ritska zemlja, minimum po brazdi je potrebno 50 konjskih snaga. To mu je taman mera što se tiče vučenja i stvara najmanji otpor u radu", kaže naš domaćin.

Moguće podešavnje po sopstvenim potrebama

Od svih plugova koji se nude danas na tržištu, LEMKEN Juwel 10 je najbolji što se tiče prodiranja u zemlju i ugla pod kojim ore, tvrdi Drljan.

"Svaku glavu je moguće posebno štelovati, ugao, nagib, zato je moguće podesiti ga na razne načine. Što se tiče radne dubine, može da ide do 30-35 centimetara, što dublje ide to bolje ore. Bolji zahvat ima, ima dobre pretplužnjake, samo treba snaga i iole normalna zemlja i možeš sa njim da radiš šta hoćeš", kaže Drljan i dodaje da je njihova zemlja specifična i da treba potrefiti momenat obrade.

Rešetkasta daska za manji otpor

S obrizom da je zemlja u okolini Borče jaka, crna i masna, naš sagovornik se odlučio da uz plug LEMKEN Juwel 10 nabavi i rešetkastu dasku, koja smanjuje otpor pri obradi zemljišta.

"Pri prevrtanju i izdizanju zemlje smanjuje otpor za oko 20 odsto. Svaka rešetkasta daska se lakše vuče za razliku od pune daske. Radna brzina zavisi od tipa zemljišta, od pet do 10 kilometara na čas. Kod nas konkretno sasvim je dovoljno pet na sat, jer je naša zemlja teška. Što podigne on prevrne i ništa ne vraća u brazdu, kao ostali plugovi", objašnjava Drljan.

Nabavio je i rešetkastu dasku (Foto: Verica Matić)

Osim što je izuzetno učinkovit, ovaj plug je i najmanji potrošač goriva u poređenju sa ostalim mašinama na tržištu, a tome doprinosi i rešetkasta daska, jer zahvaljujući uglu pod kojim je napravljena lako prodire u zemlju, dodaje on.

Kvalitet rada bolji i za 50 odsto

U poređenju sa ostalim plugovima, drugih proizvođača, LEMKEN Juwel 10 ima kvalitet rada bolji za čak 50 odsto, tvrdi naš domaćin.

"Suština je da je ova mašina pogodna za sve tipove zemljišta, pa čak i tešku, ritsku crnicu, da odlično prodire u zemlju, prevrće je i lakše se vuče nego svi ostali plugovi. U kvalitet LEMKEN mehanizacije uverili su se i ostali poljoprivrednici iz Borče, koji nabavljaju mašine ovog proizvođača. Videli su kod mene kako radi plug Juwel 10 i odlučili se da i oni kupe LEMKEN mehanizaciju", zaključuje naš sagovornik.

Uz pravilno rukovanje, plug LEMKEN Juwel 10 može biti drugovečan saputnik u radovima na polju i pružiti sigurnost i kvalitet koji očekuje svaki poljoprivredni proizvođač.

Za više informacija možete se obratiti LEMKEN predstavništvu na jedan od niže navedenih kontakata: Milan Slavković +381 69 780 345.


Tagovi

Lemken Juwel 10 Plug Stanko drljan Borča Mehanizacija


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com