Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 27.06.2022. 10:00

Počela žetva uljane repice, cena - 90 dinara za kilogram?

Prinosi su dve do tri tone po hektaru, zavisi gde je i koliko bilo padavina u atarima. Otkupna cena je 90 dinara za kilogram što je zadovoljavajuće za nas, smatra Nikola Banjanin iz Bačkog Sokolca.

Foto: Depositphotos/ludmila.daceva.abv.bg
  • 1.386
  • 306
  • 1

U Srbiji je počela žetva pšenice i uljane repice na parcelama koje su zasejane ranim sortama i gde su usevi usled nedostatka vlage i slabijih agrotehničkih mera prerano sazreli, a prinosi su manji od očekivanih, rekao je za Betu predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić, a prenosi N1.

Dodao je da prvi prinosi uljane repice u južnom Banatu pokazuju da će biti znatno manji od prošlogodišnjih i kreću se oko 2,5 tona po hektaru, a prošle godine su bili oko četiri tone. Jakšić je rekao da će prinosi te poljoprivredne kulture u centralnoj Srbiji biti još slabiji.

Prodati sad ili čekati bolju cenu

Kako prenosi RTV, u Bačkoj je nešto drugačije. Na području delovanja Poljoprivredne stručne službe Bačka Topola, prinosi iznose do tri tone po hektaru - manjak padavina uticao je na niži rod, kaže agronom Marta Barčik.

Slabiji rod uljane repice, ali cena se "ne računa" dok ne bude u prikolici

"Prinosi su dve do tri tone po hektaru, zavisi gde je i koliko bilo padavina u atarima. Otkupna cena je 90 dinara za kilogram što je zadovoljavajuće za nas", smatra Nikola Banjanin iz Bačkog Sokolca.

"Konačna cena je 90 dinara, a akontna 86 dinara za kilogram i kooperanti mogu da odluče da li će da se odmah obračunava za 90 dinara ili da čekaju pa da vide kakva će cena biti dalje", objašnjava Branko Dudić iz Zemljoradničke zadruge "Bačka" u Bačkoj Topoli.

Zahvaljujući dobro opremljenoj mehanizaciji na poljoprivrednim gazdinstvima, u zadrugama i poljoprivrednim kompanijama, očekuje se da se žetva uljane repice u atarima Bačke Topole, završi za desetak dana.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Žetva Uljana repica Cena uljane repice Otkupna cena Marta Barčik Nikola Banjanin Branko Dudić Jovica Jakšić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.