Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva suncokreta i soje
  • 02.09.2019. 14:00

Poljoprivrednici nisu zadovoljni cenom ni prinosima suncokreta i soje

Žetva suncokreta počela je nedavno, a uskoro se očekuje i žetva soje. Poljoprivrednici u Vojvodini nisu zadovoljni ovogodišnjim rodom, ali ni cenom koju nude otkupljivači za ove dve uljarice.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 3.154
  • 300
  • 0

Suncokret i soja zauzimaju trenutno oko 220 hiljada hektara. U Banatu su prinosi suncokreta ove godine između dve i dve i po tone po hektaru, što poljoprivrednicima u tom kraju nimalo ne odgovara.

Najveći domaći otkupljivač Viktorija grupa ponudio je cenu od 29,5 dinara po kilogramu. Poljoprivrednicima ta cena ne odgovara jer, kako kažu, nije dovoljna da pokrije sve troškove.

Počelo trgovanje suncokretom: Cena 30,50 dinara po kilogramu

Na manji rod suncokreta uticale visoke temperature

Jovan Njegovan iz Poljoprivrednog udruženja Pančevački ratari ocenjuje da su prinosi suncokreta znatno manji ove godine u odnosu na prethodne sezone. Objašnjava da su na smanjenje roda uticale visoke temperature.

"Na oranicama gde je vlažnost zrna bila 30, za svega nekoliko dana je spala na između šest i osam i to je prepolovilo rod. Novi standard za vlažnost zrna je 9, što ratarima još više kvari račun," navodi Njegovan.

On ocenjuje da bi realna cena suncokreta trebalo da bude najmanje 40 dinara po kilogramu.

"Otkupna cena od 29,5 dinara predstavlja ucenu, s kojom nećemo moći da podmirimo ni polovinu direktnih troškova proizvodnje i to uljare znaju, kao što znaju i da novi rod moramo predati jer domaći ratari nemaju kapacitete za lagerovanje zrna," objašnjava Njegovan.

Agrarni analitičar Žarko Galetin smatra da ne postoji rešenje koji bi odgovaralo i proizvođačima i otkupljivačima kada je u pitanju cena ovih uljarica. Navodi da je za poljoprivrednike loše to, što nemaju gde da čuvaju suncokret i dodaje da oko cene proizvođači i otkupljivači treba da se dogovore pre nego što počne setva.

"Pre sedam godina cena suncokreta bila je čak 56 dinara po kilogramu, što tada otkupljivačima nije odgovaralo. Dogovor dveju strana u lancu proizvodnje potreban je i radi dalje setve te uljarice jer u suprotnom neće biti suncokreta na njivama," ocenjuje Galetin.

Na novosadskoj robnoj berzi najviše se trgovalo kukuruzom starog roda

Kukuruz bi trebalo bude bude 24 dinara, a za soju treba sačekati

Kada je u pitanju kukuruz, ove godine očekuju se zadovoljavajući prinosi. Trenutno zauzima oko 970 hilljada hektara zemljine površine, a ukoliko se pogledaju raniji prinosi koji su iznosili osam tona po hektaru, kada je kukuruz bio posejan na 900 hiljada hektara i ove godine trebalo bi da budu dobri.

Za sada se pretpostavlja da će cena kukuruza biti oko 13,5 dinara po kilogrami, ali po procenama paora taj iznos trebalo bi da bude veći. Po njihovoj računici, ova žitarica trebalo bi da košta 24 dinara po kilogramu.

"Iako kukuruz na početku berbe bude 13,5 dinara, tokom godine sigurno će biti skuplji, pa ratari nemaju razloga za brigu. Na zalihama u svetu je 270 miliona tona kukuruza i taj višak je najmanji u proteklih pet godina," objašnjava Galetin.

Kada je u pitanju soja, poljoprivrednici navode da bi odgovarajuća cena bila 45 dinara i više po kilogramu. Međutim, trenutne procene na tržištu su da bi mogla da košta 35 dinara što je za dinar manje nego ranije.

Galetin savetuje poljoprivrednicima da ne prodaju odmah soju nakon žetve, već da malo sačekaju, dodajući da još uvek ima ranijih prinosa soje u zalihama. S obzirom na to da će uskoro početi žetva soje i u svetu, on navodi da će cena te uljarice na domaćem tržištu zavisiti od svetske cene. Zbog toga savetuje ratarima da sačekaju i da prate kretanja cene soje na svetskoj berzi, piše Dnevnik.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Žetva suncokreta Žetva soje Žetva kukuruza Jovan Njegovan Žarko Galetin


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D