Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropsko tržište žitarica
  • 29.12.2015. 15:00

Prava zima tek dolazi - očekuje nas pad prinosa?

O pravom snegu možemo da govorimo tek u januaru, a dotada ćemo se nadati da za useve neće biti kasno, kažu analitičari. Za Veliku Britaniju je prognozirana četvrta rekordna žetva, dok se istovremeno u Evropskoj uniji očekuje pad u prinosima pšenice.

  • 289
  • 41
  • 0

O pravom snegu možemo da govorimo tek u januaru, a dotada ćemo se nadati da za useve neće biti kasno, kažu analitičari. Za Veliku Britaniju je prognozirana četvrta rekordna žetva, dok se istovremeno u Evropskoj uniji očekuje pad u prinosima pšenice.

I dok prinosi opadaju, zbog slabog evra, izvoz žitarica iz EU će navodno procvetati.

Prava zima tek dolazi?

Kakve su posledice neobično blagih vremenskih uslova koji su vladali tokom jeseni i početka zime u Evropi, mogli ste da pročitate pre nekoliko nedelja. Toplije vreme uzrokovalo je izostanak snežnog pokrivača ozimim žitaricama širom severne hemisfere, a sneg se ne očekuje do kraja ove godine.

Sneg pomaže u zaštiti useva tokom oštrih zima i obezbeđuje potrebnu vlagu u proleće kada temperature počnu da rastu.

Nedostatak snega možda i neće biti toliki problem ukoliko se temperature spuste u skladu sa godišnjim dobom. Ipak, izvesno je da će tek u januaru 2016. godine useve severne hemisfere zadesiti pravi zimski uslovi.

Četvrta rekordna žetva na engleskim poljima?

Prema statistikama Defre, prognozirano je povećanje roda pšenice u Velikoj Britaniji, i to za 250 Kt u poređenju sa oktobarskim predviđanjima. To dovodi lestvicu britanske pšenice do količine od 16,4 Mt, što je četvrta rekordna žetva ikad zabeležena.

Nadalje, proizvodnji ječma i zobi se takođe predviđa povećanje u poređenju sa oktobrom. Dok je površina posejana pšenicom bila za 5% manja, u ovoj godini, godišnja proizvodnja opala je za samo 1%, i to sa rekordnim prinosima.

Pad u prinosima pšenice u EU

Zbog pada prinosa, na području Evropske unije, prognozirana je slabija proizvodnja pšenice, pa bi prvi put u poslednje četiri godine moglo doći do smanjenja proizvodnje. Količina pšenice bi tako mogla da padne za 6,4 Mt na ukupnih 143,6 Mt zbog manje požnjevenih površina pod pšenicom, kao i povratka na nešto uobičajenije prinose umesto dosadašnjih rekordnih.

Smanjeno je i područje pod mekom pšenicom u EU, kao i njeni prinosi. To delimično može da se pripiše niskim cenama, ali i suvom vremenu u pojedinim regijama.

Top tri proizvođača pšenice u Evropskoj uniji imaće, u sezoni 2016, manje meke pšenice. Dok ukupno područje pod pšenicom za Francusku, Nemačku i Veliku Britaniju ostaje isto kao i prethodnih godina, za sve tri zemlje je prognozirano smanjenje prinosa.

Uprkos nižim prinosima, izvoz raste

Poslednje procene izvoza meke pšenice iz Evropske unije, u sezoni 2015/16, su povećane - saznajemo od analitičke agencije Strategie Grains. Međutim, prema najsvežijim podacima sa terena, još govorimo o 16%-nom padu u odnosu na prošlu godinu. Prognoza za veći izvoz meke pšenice temelji se na povećanoj konkurentnosti Evropske unije zbog slabog evra u odnosu na druge valute. U ovom trenutku se za sezonu 2015/16 predviđa izvoz od 27,6 Mt u poređenju sa 26,8 Mt kako se mislilo u novembru.

Izvor podataka: hgca.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Rod Izvoz Evro Svetsko tržište žitarica 2015 Zimski uslovi Evropsko tržište žitarica


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!