Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena pšenice
  • 16.06.2020. 13:00

Prijava protesta zbog cene pšenice odložena - čeka se Ministarstvo

Ove je godine rod pšenice, prema rečima predsednika Skupštine Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Ivana Vučkovića, podbacio zbog vremenskih neprilika pa ako otkupljivači ne ponude bar 20 dinara za kilogram poljoprivrednici će biti u velikom gubitku.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 667
  • 82
  • 0

Poljoprivrednici su u poslednjem trenutku odložili prijavu uličnog protesta, zbog toga što je država ignorisala njihov zahtev da objavi cenu pšenice pre žetve. Ministarstvo poljoprivrede obavestilo ih je da će se o tome razgovarati u sredu, 17. juna, rekao je Predsednik Skupštine Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Ivan Vučković, piše Beta, a prenosi Danas.

"Mesec dana smo zvali Republičku direkciju za robne rezerve i tražili da se pre žetve objavi cena pšenice od 22 dinara po kilogramu kako bi 'povukla' cenu otkupljivača i niko nije hteo ništa da odgovori", rekao je Vučković agenciji Beta.

Ove godine rod pšenice je, prema njegovim rečima, podbacio zbog vremenskih neprilika pa ako otkupljivači ne ponude bar 20 dinara za kilogram poljoprivrednici će biti u velikom gubitku.

Cena pšenice ove godine - 20 dinara?

Kako je početkom meseca pisao Dnevnik, deo zemljoradnika smatra da kilogram ovogodišnjeg roda treba da bude 20 dinara, koliko već nekoliko meseci košta žito, dok su ratari u Banatu mišljenja da nova pšenica treba da staje 24 dinara, jer je u južnom i srednjem Banatu tokom maja bilo malo kiše, pa se usev nije oporavio od dugog zimskog sušnog perioda.

Ko gubi, a ko zarađuje?

Vučković je istakao da je problem što poljoprivrednici nemaju skladišni prostor da čuvaju pšenicu dok joj cena ne poraste, nego moraju da je odmah prodaju po cenama od 16 do 17 dinara po kilogramu koliko sada otkupljivači planiraju da ponude.

Ti trgovci, kako je rekao, kasnije kada država posle žetve ustanovi bilans i objavi cene sigurno veće od 16 do 17 dinara jer će i ponuda biti manja, prodaće državi jeftino kupljeno žito po tim višim cenama i zaradiće na 'leđima' proizvođača.

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo prve procene cena proizvoda u 2020. godini

Podsetimo da je početkom marta ove godine Ministarstvo poljoprivrede objavilo prve procene cena 10 odabranih poljoprivrednih proizvoda. U dokumentu koji sadrži procene cene navodi se će se cena pšenice kretati oko 160 evra po toni sa unutargodišnjim varijacijama gde će najveće vrednosti dostizati pred žetvu, a najniže u vreme žetve. Očekivanja su i da će cena u proleće prvo početi da se snižava kao i da će u jesen imati rast.

U berzanskom trgovanju od sada i poljoprivrednici ravnopravni učesnici

Takođe, novi Zakon o robnim berzama omogućiće poljoprivrednim proizvođačima, mlinarima i prerađivačima da se štite od cenovnog rizika, da dobiju bolju cenu za svoju robu, odnosno da planiraju nabavku.


Tagovi

Cena pšenice Žetva pšenice Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije Ivan Vučković Rod pšenice Skladištenje pšenice Protest


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.