Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 29.06.2019. 14:00

Prinos pšenice u Banatu manji i do 30 odsto

Prinos pšenice na severu Banata biće umanjen i do 30 procenata usled vrlo loših vremenskih prilika. Ratari očekuju i slabiji kvalitet žita, a nakon obilnih padavina pšenicu nisu zaobišle ni bolesti. Iako su otkupljivači spremni za prijem, o ceni se još uvek ne govori.

Foto: Depositphotos/bjonesphoto
  • 376
  • 40
  • 0

Prinos pšenice na severu Banata biće umanjen i do 30 procenata usled vrlo loših vremenskih prilika. Zbog manjeg prinosa, ratari očekuju i slabiji kvalitet žita, a nakon obilnih padavina pšenicu nisu zaobišle ni bolesti. Otkupljivači su spremni za prijem, ali se o ceni još uvek ne govori.

Sigurno je da će rod biti umanjen, na nekim parcelama i do 30 procenata. Pšenica je nikla tek u decembru, a prvu kišu dobila u martu, a potom je usledila suša u aprilu. 

Pšenica je prilično neujednačena, a ima i dosta poleganja

Dejan Šerbedžija, poljoprivrednik iz Mokrina kaže da paorima ostaje da vide i da prate vremensku prognozu, da prate šta se dešava. "Naime, ja sam mlad poljoprivrednik i mogu da kažem da nam ove godine ništa ne ide na ruku'', kaže Šerbedžija.

Pšenica je prilično neujednačena, a ima i dosta poleganja. ''Ako uzmemo u obzir da smo imali strahovitu sušu u aprilu, da nam je kiša počela u maju, i ako uzmemo u obzir da smo žito posejali u oktobru, nijedna biljna vrsta to ne bi izdržala. Ne kažem da će biti dobra godina, neće biti ni jako loša, s obzirom na sve ovo rečeno," smatra Robert Nemeš sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Problem kako RTV prenosi nije samo manji prinos, već i velika pojava korova, ali i bolesti, pre svega fuzarioze. ''Ono što smo poslednje nedelje imali priliku da vidimo jeste da su se pojavile bolesti klasa u prvom redu fuzarioze, ali i sive pegavosti, kako na pšenici tako i na ječmu. Veliki broj proizvođača nije uspeo da izvrši tretman kada je trebalo u periodu cvetanja," objašnjava Mirjana Lalošević sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

O akontnoj ceni tek nakon lagerovanja 

Otkupljivači su spremni za predstojeći prijem robe. U ''Kikindskom mlinu'', najvećem skladištaru na severu Banata, planiraju da otkupe 35.000 tona pšenice do kraja godine uz akontnu cenu, o kojoj će se govoriti tek nakon lagerovanja. 

Na području Kikinde, jesenas je zasejano oko 15.000 hektara pod pšenicom. Seme je već tada zasejano u vrlo suvom zemljištu, pa je već u oktobru bilo jasno da ratare očekuje vrlo teška i komplikovana godina.

Nedimović: Milion tona pšenice u izvoz  

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da očekuje da Srbija ove godine ima prinos pšenice od oko 2,7 miliona tona, a da će oko milion tona pšenice ići u izvoz. 

Nedimović je odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije rekao da očekuje da prinos pšenice po jednom hektaru bude oko 4,7 - 4,8 tona po hektara. "Vlada Srbije će zajedno sa Robnim rezervama naredne nedelje otkupiti određenu količinu pšenice na agrarnoj berzi," rekao je Nedimović govoreći o ceni pšenice u ovom trenutku u Sbiji, a prenosi Dnevnik. 

Cena pšenice 24 dinara po kilogramu

Ministar je rekao da očekuje da cena pšenice po kilogramu bude 21 dinar i naveo da je njena trenutna cena na jednom od rekordnih nivoa i iznosi oko 24 dinara po kilogramu na berzi. I to je, kaže, "dobra stvar" i posledica brojnih stvari koje su se desile na tržištu u okruženju.

Kada je reč o izvozu srpske pšenice u Afriku, podsetio je da tokom tri, četiri decenije u tu zemlju nije bilo izvoza, a da je martu ove godine dobijen sertifikat za izvoz u Egipat.


Izvori

RTV


Tagovi

Prinos pšenice Ratari Kvalitet žita Fuzarioza pšenice Dejan Šerbedžija Robert Nemeš Mirjana Lalošević


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.