Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret i pšenica
  • 19.09.2016. 11:00

Prinosi dobri - za zaradu potrebna bolja cena

Ove godine je prinos suncokreta nešto niži u odnosu na lane a akontna cena je niža od prošlogodišnje. Pšenica je dobro rodila, ali joj je cena preniska.

  • 3.689
  • 488
  • 0

Žetva suncokreta je privedena kraju, dok je žetva pšenice odavno završena. Prošle godine su proizvođači bili nezadovoljni zbog nestabilne cene suncokreta, a ove godine su nezadovoljni otkupnom cenom pšenice. Pitali smo proizvođače da li su zadovoljni ovogodišnjim prinosima i do kakvih je promena došlo u strukturi proizvodnje.

Suncokret isplativiji od pšenice

Poljoprivredni proizvođač Dragan Lukić, iz Rušnja, koji se nalazi na 20km od Beograda, na svom gazdinstvu proizvodi razne vrste žitarica: pšenicu, ječam, ovas, kukuruz i suncokret. Proizvodnja se odvija na površini od 10 hektara, a ove godine je najdominantnija kultura suncokret, dok je do prošle godine to bila pšenica. Kao glavni razlog Lukić navodi bolju isplativost proizvodnje suncokreta.

"Većinu useva gajim za sopstvene potrebe, pošto imam i stoku na domaćinstvu. Do prošle godine sam prodavao pšenicu, koja je ove godine apsolutno neisplativa. Proširio sam površine pod suncokretom. Nisam imao neka velika ulaganja: džak semena po hektaru, koji košta 100 evra, ureu 250 kg/ha, dva puta sam prskao, usluge kombajna plaćam 10.000 din/ha. Zadovoljan sam ostvarenim prinosom, koji je oko 3 t/ha. Prema mojoj računici, ostvaruje se 50% zarade na uloženo. Od rođaka sam čuo da će akontna cena 35 din/kg biti uvećana za dinar ili dva, što je u redu", tvrdi Lukić.

Dobar rod pšenice, ali ne i cena

Solidni prinosi pšenice

Marko Žarkov, proizvođač iz Idvora suncokret i pšenicu gaji na površinama od po 10 hektara. O ovogodišnjoj proizvodnji kaže: "Prinos suncokreta ove godine je niži. Iznosi oko 3 t/ha, dok je prošle godine iznosio oko 3,5 t/ha. Akontna cena iznosi 30 din/kg, ali očekujem doplatu. Iskreno, bez 45 dinara za kilogram, džabe ga sejem", kaže Žarkov.

Naš sagovornik je zadovoljan ovogodišnjim prinosom pešenice, ali ne i njenom cenom. "Pšenica je dobro rodila, prinos je oko 6-6,5t/ha. Ali je zato cena jako niska 14 dinara/kg plus PDV", zaključuje Žarkov.

Fotografija sunokret: bigstockphoto.com/ RGtimeline; foto pšenica: bigstockphoto.com, smart.art


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Suncokret Pšenica Prinosi Cena Ratari


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".