Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva uljarica
  • 11.05.2017. 16:15

Pripremite zemljište za soju

Ratari koji zbog vremenskih nepogoda nisu stigli da obave setvu soje, mogu to da učine hibridima kraće vegetacije. Seme grupe 000 može se sejati do prve dekade jula.

Foto: jcesar / Pixabay
  • 1.254
  • 200
  • 0

Ratari koji zbog vremenskih nepogoda nisu stigli da obave setvu soje, mogu to da učine hibridima kraće vegetacije.

Preporučuje se da se setva obavi na parcelama na kojima su obavljene agrohemijske analize zemljišta, koje su poorane tokom jeseni, odnosno zime prošle godine i na kojima tada nisu sejani soja, suncokret ili uljana repica.

Osnovna obrada zemljišta

Ukoliko je moguće, u ovom periodu osnovnu obradu je potrebno izbeći, jer smanjuje prinos. Treba je obaviti u jesen, preporuka je Suzane Nešković iz PSSS Kragujevac.

Dubina osnovne obrade zemljišta iznosi od 25 cm do 30 cm, na težim zemljištima. Plića obrada se primenjuje samo na lakim, rastresitim zemljištima.

Predsetvena priprema zemljišta

Predsetvena priprema zemljišta obavlja se pet do šest dana pre setve. Cilj je formiranje rastresitog sloja zemljišta, dubine od 7 cm do 10 cm. Ovim se ujedno i ravna zemljište. Tako se stvaraju povoljni uslovi za klijanje i nicanje semena. Treba koristiti ona oruđa koja podrivaju, a ne ona koja otvaraju zemljište.

Pripremom se u zemljište unose odgovarajući herbicidi, sredstva za zaštitu od zemljišnih štetočina i azotna đubriva.

Koja semena koristiti?

Za setvu odabrati seme grupe zrenja 0,00. Seme grupe 000 može se sejati do prve dekade jula. Važno je pratiti agrometeorološke uslove, ukoliko ne postoji navodnjavanje useva.

Foto: jcesar / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Soja Predsetvena priprema Obrada zemljišta Suzana Nešković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.