Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 16.09.2022. 16:00

Prosečno šest tona po hektaru - ukupno šest miliona tona žutog zrna?

Za podmirenje domaćih potreba potrebno je oko 4,5 miliona tona.

Foto: Maja Celing Celić
  • 583
  • 252
  • 0

Na vojvođanskim poljima, počela je žetva kukuruza naše najrasprostranjenije žitarice kojom je kako se procenjuje proletos posejano oko miliona hektara oranica. Prinosi variraju u atarima u zavisnosti od toga gde je bilo padavina i kako su ratari obavili agrotehničke mere u proizvodnji te žitarice.

Nedostatak padavina učinio je svoje tako da će ove agronomske godine, biti retki proizvođači koji će ostvariti bolje prinose kod kukuruza kao jare biljne sorte.

Ostvaren je prosečan prinos od preko šest tona po hektaru i ukupna proizvodnja žutog zrna od preko šest miliona tona. Za podmirenje domaćih potreba potrebno je oko 4,5 miliona tona.

Manji prinosi kod ranijih hibrida kukuruza, kasniji odoleli suši

Kako smo ranije pisali, takav prinos očekuje se i u moravičkom kraju - od šest do sedam tona. Zvog suše, bolje su se pokazali kasniji hibridi, jer su ostali duže zeleni i kako su sačekali padavine.

"Te padavine su nastupile kasno ali su ipak došle. Rani hibridi su završili svoje zrenje ranije i definitivno će prinosi kod njih biti manji", rekao je stručnjak PSSS Jagodina Aleksandar Ilić.


Tagovi

Prinos kukuruza Domaće potrebe Aleksandar ilić Kasniji hibridi Jara vrsta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...