Ova žitarica ima nekoliko morfo-fizioloških, molekularnih i biohemijskih karakteristika koje daju bolju toleranciju na stres u odnosu na primarne - pšenicu, rižu i kukuruz.
Istraživanjem sprovedenim od strane međunarodnih stručnjaka dokazano je da proso ima bolju otpornost na klimatske promene u odnosu na druge žitarice.
Ova biljka ima nekoliko morfo-fizioloških, molekularnih i biohemijskih karakteristika koje imaju bolju toleranciju na stres u odnosu na primarne žitarice poput pšenice, riže i kukuruza, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Froniters in Plant Science.
Treba napomenuti kako proso ima kratki životni ciklus između 12 do 14 nedelja, za razliku od pirinča i pšenice kojima je do punog dozrevanja potrebno 20 do 24 nedelje.
Takođe, njegova hranjiva vrednost veća je od pšeničnog sa višim udelom cinka i gvožđa, a zahteva i manje đubriva, ali i vode.
"Nažalost, uprkos svojim direktnim karakteristikama, ovo je usev koji se slabo uzgaja", ističe vođa studije "Wolfram Wackwert" sa Odeljenja za funkcionalnu i evolucijsku ekologiju Univerziteta u Beču.
Naučnici već godinama upozoravaju kako ekstremne klimatske promene utiču na proizvodnju osnovnih žitarica, a ako se uskoro nešto ne promeni, ugroženost hrane mogla bi da postane glavni problem celog sveta.
Prema Palaku Čaturvediju, koautoru studije, gotovo 40 odsto kalorija unosimo putem tri žitarice - pšenicom, pirinčem i kukuruzom, a njihov uzgoj zahteva više resursa od prosa.
"Vreme je da počnemo da tražimo klimatski pametne useve", poručuje Čaturvedi i dodaje kako bi se ovakva istraživanja trebalo sprovoditi što više kako bi i rezultati bili što uspešniji.
Inače, osim bečkog univerziteta na istraživanju su radili i naučnici sa španskog univerziteta Oviedo, Nacionalnog instituta za biologiju u Ljubljani, IROST instituta u Teheranu i istraživačkog instituta ICRISAT u Indiji.
Proso je poreklom iz Indije i pripada među najstarije kulture. Njegov mineralni sastav pozitivno utiče na rad nervnog sistema, a posebno mesto u ishrani trebalo bi da, zbog svog alkalnog svojstva, zauzime kod ljudi koji boluju od artritisa.
Ono se većinom koristi za ishranu domaćih životinja, naročito živine i ptica - ljubimaca.
Za razliku od drugih žitarica, za njegovo kuvanje potrebno je tek deset minuta. Može se koristiti kao celovito zrno u pripremi supa, variva i svih drugih jela u kojima bi se, na primer, koristila riža. Takođe, koristi se i njegovo brašno. Važno je napomenuti i to da proso ne sadrži gluten.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka