Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proso
  • 24.01.2021. 18:00

Proso: Zapostavljena žitarica otporna na klimatske promene

Ova žitarica ima nekoliko morfo-fizioloških, molekularnih i biohemijskih karakteristika koje daju bolju toleranciju na stres u odnosu na primarne - pšenicu, rižu i kukuruz.

Foto: Wikimedia commons/Jschnable
  • 259
  • 69
  • 0

Istraživanjem sprovedenim od strane međunarodnih stručnjaka dokazano je da proso ima bolju otpornost na klimatske promene u odnosu na druge žitarice. 

Ova biljka ima nekoliko morfo-fizioloških, molekularnih i biohemijskih karakteristika koje imaju bolju toleranciju na stres u odnosu na primarne žitarice poput pšenice, riže i kukuruza, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Froniters in Plant Science.

Manje đubriva i vode

Treba napomenuti kako proso ima kratki životni ciklus između 12 do 14 nedelja, za razliku od pirinča i pšenice kojima je do punog dozrevanja potrebno 20 do 24 nedelje.

Takođe, njegova hranjiva vrednost veća je od pšeničnog sa višim udelom cinka i gvožđa, a zahteva i manje đubriva, ali i vode.

"Nažalost, uprkos svojim direktnim karakteristikama, ovo je usev koji se slabo uzgaja", ističe vođa studije "Wolfram Wackwert" sa Odeljenja za funkcionalnu i evolucijsku ekologiju Univerziteta u Beču.

Naučnici već godinama upozoravaju kako ekstremne klimatske promene utiču na proizvodnju osnovnih žitarica, a ako se uskoro nešto ne promeni, ugroženost hrane mogla bi da postane glavni problem celog sveta.

Prema Palaku Čaturvediju, koautoru studije, gotovo 40 odsto kalorija unosimo putem tri žitarice - pšenicom, pirinčem i kukuruzom, a njihov uzgoj zahteva više resursa od prosa.

"Vreme je da počnemo da tražimo klimatski pametne useve", poručuje Čaturvedi i dodaje kako bi se ovakva istraživanja trebalo sprovoditi što više kako bi i rezultati bili što uspešniji.

Inače, osim bečkog univerziteta na istraživanju su radili i naučnici sa španskog univerziteta Oviedo, Nacionalnog instituta za biologiju u Ljubljani, IROST instituta u Teheranu i istraživačkog instituta ICRISAT u Indiji. 

Alkalno svojstvo

Proso je poreklom iz Indije i pripada među najstarije kulture. Njegov mineralni sastav pozitivno utiče na rad nervnog sistema, a posebno mesto u ishrani trebalo bi da, zbog svog alkalnog svojstva, zauzime kod ljudi koji boluju od artritisa. 

Ono se većinom koristi za ishranu domaćih životinja, naročito živine i ptica - ljubimaca. 

Za razliku od drugih žitarica, za njegovo kuvanje potrebno je tek deset minuta. Može se koristiti kao celovito zrno u pripremi supa, variva i svih drugih jela u kojima bi se, na primer, koristila riža. Takođe, koristi se i njegovo brašno. Važno je napomenuti i to da proso ne sadrži gluten


Povezana biljna vrsta

Proso

Proso

Sinonim: - | Engleski naziv: Common millet | Latinski naziv: Panicum miliaceum L.

Proso je poreklom iz Indije. Spada među najstarije kulture. Veoma je zdrava namirnica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrednosti, već i zato što u organizmu izaziva... Više [+]

Tagovi

Proso Klimatske promene Stres Primarne žitarice Hranjiva vrednost Bezglutenska žitarica Jela


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]