Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 05.03.2015. 17:45

Protest prevoznika povisio cene uljarica

Globalna proizvodnja pšenice raste, dok joj cene padaju. EU urod uljane repice obećava - dok je ona u južnoj Evropi pogođena vremenskim uslovima. Cena uljarica je porasla zbog problema u tranasportu, a izvoz američke soje usporio.

Foto: depositphotos.com
  • 93
  • 4
  • 0

Zbog porasta prinosa u Argentini, globalna proizvodnja pšenice, za razliku od kukuruza, procenjuje se na veće količine pa su cene žitarica nešto niže nego inače. Ruski i ukrajinski usevi se suočavaju sa posledicama loših vremenskih uslova. Uljana repica širom Evrope izgleda dobro, osim u južnim delovima koji su pogođeni velikom količinom padavina i lošim vremenskim uslovima. Cena joj je porasla usled protesta brazilskih prevoznika koji su stvorili pravi poremećaj na tržištu. Izvoz američke soje usporava, ali svejedno se očekuju dobri rezultati.

Globalno više pšenice, ruski i ukrajinski usevi oštećeni

Najnovija istraživanja Internacionalnog veća žitarica, IGC donose nam vesti o padu cena žitarica. Do toga je došlo jer je globalna proizvodnja pšenice procenjena na mnogo veću količinu u periodu 2014./15. Globalna proizvodnja pšenice sada se broji na oko 719Mt, za 2Mt više od prethodne prognoze. Revizija na više vodila se povećanjem argentinske proizvodnje pšenice za 1.4Mt, a sada iznosi 13.9Mt.

Rane prognoze govore da će se globalna proizvodnja kukuruza 2015/16 smanjiti za 54Mt, dok ne dođe do 938Mt. S obzirom na izveštaje ruskog Ministarstva poljoprivrede, ruski usevi bi mogli uroditi i za 40% manje. Jesenas zasijani usevi su u jako lošim uslovima, a prognozirane količine uroda su 28-30Mt, nasuprot 48Mt u 2014., tako da će oko 3.6Mha žita verovatno propasti.

Zbog lošeg vremena prošle jeseni, velike količine ukrajinskih žitarica doživeće propast. Nivo oštećenih useva zimskim uslovima je oko 13 %, 3 % više nego inače, uprkos tome što bi veća količina posijanih useva mogla to nadomestiti.

Uljana repica južne Evrope pogođena padavinama

Poremećaj koji su uzrokovali brazilski prevoznici prošle nedelje, pogodovao je globalnim cenama uljarica, iako je cena britanskih uljarica zbog kretanja valuta ostala ista. Tokom vikenda su brazilske vlasti napravile korak prema završetku protesta pa je do nedelje uveče ostalo samo 12 barikada, naspram njih 52 koje su u subotu uzrokovale saobraćajni kolaps.

Britanski ozimi usevi uljane repice generalno su u dobrim uslovima, kao i usevi širom EU. No, u južnoj Evropi postoje područja gde je primećena zimska šteta. Nadalje, teške padavine u toj regiji dovele su do zadržavanja vode na poljima pa se usevi u tom delu moraju strogo nadzirati iz dana u dan. Prognoza za EU proizvodnju uljane repice u 2015. se nije puno menjala pa i dalje, od januara stoji količina od 21.6 Mt.

Izvoz američke soje usporava, ali i dalje je ispred prošlogodišnjeg

Izvoz američke soje pada već treću nedelju. I dok je usporavanje izvoza već viđeno u ovom delu godine, jer tržište dočekuje južnoameričku žetvu, sveukupni izvoz je bio manji za 39% u odnosu na period prošle godine, nedeljno 1.1Mt

Iako se nedeljni izvoz smanjio, sveukupne obaveze (akumulirani izvoz i natprosječna prodaja) su 9 % više s obzirom na prošlogodišnji period. Prognoza za sezonski izvoz američke soje je 48.7 Mt, a sveukupne obaveze dosada su 47.1Mt pa postaje jasno da će ova prognoza biti i ostvariva, uprkos usporenom toku izvoza.

Foto: depositphotos.com; @akulamatiau


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Cene EU tržište IGC Ukrajinski usevi Ruski usevi Protest prevoznika Izvoz američke soje Kukuruz Svetsko tržište žitarica i uljarica


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.