Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 03.12.2020. 10:00

Pšenica ove godine posejana na više od 600.000 ha

Izvoz pšenice i brašna i dalje ide usporeno, jer je cena na domaćem tržištu nešto bolja nego na međunarodnom, kaže Vukosav Sakovića iz Udruženja "Žita Srbije".

Foto: Bigstock/Aikon
  • 145
  • 136
  • 0

Pšenica je ove jeseni posejana na nešto više od 600.000 hektara. Kašnjenja je bilo u jednom delu centralne Srbije, zbog kiše i zakasnelog skidanja kukuruza. Prema rečima Vukosava Sakovića iz Udruženja "Žita Srbije", usevi su sada u dobrom stanju i poljoprivrednici bi trebalo da budu zadovoljni. Imali smo, kako kaže, setvu koja je jeftinija od prethodnih godina, a pšenica na njivama za sada izgleda lepo, prenose Večernje novosti.

"Izvoz pšenice i brašna i dalje ide usporeno, jer je cena na domaćem tržištu nešto bolja nego na međunarodnom. Kilogram pšenice u Srbiji se plaća 21 do 21,5 dinara, dok je izvozna cena od 20,5 do 21 dinar. Od ovogodišnje žetve mogli bi da izvezemo 1,3 miliona tona. Mesečno se, međutim, izveze svega 35.000 i do 10.000 tona brašna", kaže Saković za ovaj medij.

Cena kukuruza pada, a soja beleži pozitivne trendove

Prema poslednje izveštaju novosadske Produktne berze, slaba potražnja za pšenicom i cenovni spred između kupaca i prodavaca više nedelja za redom rezultirali su odsustvom iz trgovanja na robnoj berzi. Ponude pšenice na cenama od 21,60 din/kg iznad su cena po kojima su kupci bili spremni da plate robu.

U Čikagu je pšenica pojeftinila 0,58 odsto, a kukuruz 0,57 odsto. Na cenu pšenice i kukuruza utiče aktivnost fondova. U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,48 odsto, a kukuruz 0,91 odsto. Na promenu cena na ovom berzanskom mestu, utiču dešavanja na berzi u Čikagu.


Tagovi

Setva pšenice Usevi Posejano Vukosav Saković Cena pšenice Izvoz pšenice Produktna berza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]