Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje pšenice
  • 08.12.2021. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Pšenica u dobrom stanju, moguća pojava glodara

Padom temperature pšenica će preći u fazu mirovanja, a ono što poljoprivrednici sada treba da urade je da obiđu svoje parcele i utvrde da li postoji oštećenje od glodara.

Foto: Depositphotos/LeonidSorokin
  • 500
  • 53
  • 0

Pšenica u regionu Srema je u dobroj kondiciji, kažu poljoprivredni stručnjaci. U različitim je fazama razvoja, a što zavisi od roka setve. Mnoge površine pod ovom žitaricom su zasejane i van optimalnog agrotehničkog roka, u takozvanom produženom. Usev je u različitiom fazama razvoja, a stručni saradnik za strna žita Goran Drobnjak iz PSS Ruma.

"Najveći deo pšenice u Sremu je zasejan u optimalnom agrotehničkom roku, mada zbog toplijeg vremena setva do 10-og oktobra se može smatrati završenom u optimalnom roku. Usev je sada u različitim fazama razvoja, od nicanja do početka bokorenja", kaže Drobnjak i dodaje da poljoprivredni proizvođači, bez obzira kada su zasejali pomenutu kulturu treba da obiđu svoje parcele i utvrde da li već ima najezde i štete od glodara.

"Ukoliko utvrde da ih ima, na parceli obavezno moraju uraditi zaštitu, a pri tome vodeći računa o zaštiti ptica i divljih životinja kako ne bi došlo do njihovog trovanja."

Obilaskom parcela, kaže Drobnjak za sada nije uočena velika pojava ovih štetočina, ali to ne znači da poljoprivrednici ne treba da obilaze svoje njive i pravovremeno intervenišu ukoliko se oni ipak pojave.

Ovome dodajmo podatak da je u Sremu u odnosu na prošlu godine ove zasejano nešto više površina pod pšenicom. Kao razlog za to stručnjaci navode ovogodišnju dobru cenu hlebnog žita, ali i povećanju tražnju ove žitarice kako u inostranstvu, tako i u našoj zemlji.

Detaljnije u prilogu TV Fruška Gora:

 


Tagovi

Usevi pšenice Glodari Goran Drobnjak Bokorenje pšenice


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]