Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 25.04.2015. 09:00

Raste vrednost semena soje!

Slab evro i jak izvoz evropske pšenice ostavlja sve manje zalihe žita. Manja je i prerada u mlinovima. Cene američke pšenice padaju, dok soja zadobija sve veću vrednost na tržištu. El Ninjo fenomen ponovo preti sušom.

Foto: depositphotos.com
  • 107
  • 4
  • 0

Izvozni korak se ubrzao za sve engleske žitarice, pa tako i zalihe EU pšenice padaju ponovo, kao rezultat slabog Evra i jakog izvoza. Urod uljarica u Južnoj Americi ostaje obećavajući. Smanjena je prerada pšenice u Velikoj Britaniji, usled slabije potražnje za brašnom u mlinovima. Umesto toga, proizvodi se škrob i etanol.

Rizik od ponovne prirodne katastrofe, tačnije El Nina, preti jugoistočnoj Aziji i Australiji. Cene američke pšenice padaju zajedno sa kišom u glavnim uzgojnim regionima. Nakon loših prognoza za ozime useve, ova nadolazeća količina vlage mogla bi ih spasiti. Zbog niže prosečne cene semena soje i više cene sačme u poređenju sa sezonom 2013/14., perada soje i prodaja semena raste, a time i cena.

Padaju zaliha EU pšenice

Nastavljen je loš trend na EU i globalnom tržištu, no statistika Velike Britanije donosi neke znakove ohrabrenja za domaće tržište. Izvozni korak za sve engleske žitarice ubrzao se, kako je ustanovljeno da je u februaru 267Kt britanske pšenice izvezeno, a to je najveća mesečna količina izvezena od oktobra 2011.

Zalihe EU pšenice su pale ponovo kao rezultat slabog Evra i brzog izvoznog koraka .

Izvoz ječma povratio je snagu u februaru, nakon razočaravajućeg januara. Aprilske prognoze bile su neutralne u smislu tržišnog usmerenja. Revizija globalnih zaliha kukuruza vodi se slabijom potražnjom i visokom proizvodnjom.

Predviđanja za uljarice rastu

Kako je žetva napredovala, ključna tema za tržište uljarica prošle nedelje je bila rastuća samouverenost u južnoameričke zalihe soje. 84% brazilske soje je požnjeveno do 10. aprila, a u Argentini je takođe za žetvu preostalo oko 14% useva. Urod ostaje pozitivan s daljom nadgradnjom na procene proizvodnje.

Malezijske zalihe ulja porasle su u martu, po prvi put u četiri meseca, nakon porasta procene uroda. Nekoliko je indikacija da se jak izvozni korak nastavlja i u aprilu, ali nedovoljan da utiče na zalihe. Pad cena palminog ulja vrši pritisak na cene ostalih biljnih ulja, kao što je na primer sojino.

Nizak volumen pšenice za mlevenje u zadnjih devet meseci

Najniža je sveukupna količina pšenice prerađene u mlinovima (za proizvodnju škroba i bioetanola) u Velikoj Britaniji od maja 2014. Količinom od 511 Kt, utvrđen je 6% -tni pad u januaru i 24% manja prerada od rekordne količine pšenice samlevene u decembru (675Kt).

Smanjenje prerade uočeno je i za domaću i za uvoznu pšenicu.

Smanjenje u upotrebi pšenice u engleskoj prehrambenoj industriji vođeno je nižom potražnjom za brašnom, zajedno sa poboljšanom stopom ekstrakcije, što rezultira time da mlinovi trebaju manje pšenice. U dodatku, kategorija "drugoklasnog brašna" koje se proizvede, ponaša se kao zamena za proizvodnju bioetanola i škroba u Velikoj Britaniji. Proizvodnja ostalog brašna pada za 13% s obzirom na prošlu godinu.

Hoće li se dečak vratiti?

Povećan je rizik da će se ponoviti situacija sa El Ninom (španski dečak) ponoviti u leto 2015. (verovatnoća je 70% za tu vremensku nepogodu). Taj fenomen donosi suvo vreme jugoistočnoj Aziji (glavno područje za proizvodnju palminog ulja) i Australiji i može uzrokovati ozbiljnu sušu. Posledice variraju zavisno o dobu godine u kojem se ovakva nepogoda manifestuje.

Ako se El Ninjo razvije, mogao bi pogoditi proizvodnju palminog ulja i australijsku proizvodnju žita, te pomoći cene žitarica i ulja. No, kako je pre godinu dana, verovatnoća za El Ninjo bila slična, a fenomen se nije nikada dogodio, i ove godine za nju postoji mogućnost, ali ne i sigurnost.

Cene pšenice padaju - kao i kiša u SAD - u

Cene američke pšenice juče su pale zajedno s kišom u glavnim uzgojnim regionima, a pale su i EU i engleske cene. Glavne američke regije zasejane ozimom pšenicom primile su količinu padavina ispod normalne, što je uzrokovalo smanjen kvalitet useva tokom zime.

Velika količina padavina tokom zadnjih nekoliko dana će ponovo snabdeti tlo vlagom i pomoći rast žitarica. No, pad cene navodno je ograničen činjenicom da je nedavni izveštaj USDA pokazao i dalje propadanje zimskih useva. Količina žitarica koje su ocenjene u dobrom ili izvrsnom stanju je pala sa 44% na 42% prema sredini aprila iako je ovo još i iznad prošlogodišnjeg procenta od 34%.

Cene soje se penju usled američke potražnje

Zasnovana na relativnim cenama semena, ulja i sačme, definisana je tzv. vrednost semena soje (vrednost ulja + vrednost sačme = vrednost semena).

Ako su cene ulja i sačme dobre s obzirom na cenu semena, onda to podstiče preradu soje. Rezultat je veća potražnja za semenom uljarica, što pogoduje cenama. Upravo to se događa sada, kada je vrednost prerade za 18% veća nego prošle godine. Zbog niže prosečne cene semena soje i više cene sačme u poređenju sa sezonom 2013/14., prerada soje i prodaja semena raste.

Foto: depositphotos.com; @fotokostic


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Izvoz Brašno Vlaga Brazil SAD Padaline Svetsko tržište Palmino ulje Kvaliteta useva Sojina sačma Zalihe kukuruza Prerada soje El Nino Ulje soje Malezijske zalihe


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."