• Prinos i cena suncokreta
  • 18.08.2019. 12:30
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Kikinda

Ratari: Jedina opravdana cena za suncokret je 300 evra za tonu

"Cena je ono što nas najviše brine. Prinos suncokreta biće bolji nego prošle godine, a cena ne bi smela da bude manja od 300 evra za tonu. Sa tom cenom postoji ekonomska isplativost uzgoja suncokreta", kaže Ilija Brkić iz Novih Kozaraca.

Foto: Depositphotos/pajtica
  • 450
  • 56
  • 0

Žetva suncokreta očekuje se sledeće nedelje, a pod ovom uljaricom u kikindskoj opštini je oko 15.000 hektara. Zoran Simić, savetodavac Poljoprivredne stručne službe Kikinda, tvrdi da se očekuje prinos nešto iznad proseka, posebno na parcelama koje su ispoštovale agrotehničke mere.

Kada je reč o kukuruzu, zasejan je na 30.000 hektara. "Kukuruz je trenutno u najboljoj kondiciji i najviše mu je prijao višak vode. Očekuju se rekordni prinosi, a berba će početi prvih dana septembra," naveo je Simić.

Ono što brine poljoprivrednike je cena, kaže Ilija Brkić iz Novih Kozaraca: "Prinos suncokreta biće bolji nego prošle godine, a cena ne bi smela da bude manja od 300 evra za tonu. Sa tom cenom postoji ekonomska isplativost uzgoja suncokreta."

Ratarima novac za saniranje štete

Ratare iz Banatske Topole obradovala je vest da će dobiti novac za saniranje štete, koja je nastala tokom majskog nevremena, kada je useve "potukao" grad, prenosi Gradski.online. 

Imre Kabok, član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj Kikinde, najavio je da će sledeće nedelje početi izdavanje rešenja. "Za 49 proizvođača izdvojeno je više od tri miliona dinara. Od leda je najviše stradala pšenica, a oštećenja su registrovana i na suncokretu i kukuruzu." 

Podsetio je i da je lokalna samouprava raspisala javne pozive za 17 mera podrške, u vrednosti od 20 miliona dinara. Najavio je i Poljoprivredni sajam u Kikindi 13. i 14. septembra.


Izvori

Gradski.online


Tagovi

Cena suncokreta Žetva suncokreta Prinos kukuruza Berba kukuruza Imre Kabok Ilija Brkić Zoran Simić


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.