Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 14.06.2019. 15:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Pančevo

Ratari u Banatu očekuju niže prinose pšenice

Ova godina, prema ratarima, nije bila baš naklonjena pšenici. Periodi suše, a zatim i obilnih padavina, dovele su do toga da je pšenica slabo izbokorila, a usled nestabilnog vremena, javio se i fuzarijum. 

Foto: Bigstockphoto/kadmy
  • 226
  • 19
  • 0

Poljoprivrednici u južnom Banatu očekuju niži prinos pšenice. Usled lošijih vremenskih uslova koji su pratile vegetacioni period ove žitarice, stručnjaci prognoziraju da će žetva kasniti i da neće početi pre kraja juna ili početkom jula.

Ova godina, prema ratarima, nije bila baš naklonjena pšenici. Periodi suše, a zatim i obilnih padavina, dovele su do toga da je pšenica slabo izbokorila, a usled nestabilnog vremena, javio se i fuzarijum

Urađeno je sve što je trebalo, prinosi ipak niži?

Iako su poljoprivrednici uradili sve što su mogli, kako bi zaštitili useve, ipak ne očekuju dobre prinose, navodi RTV

"Mi tu ne možemo da očekujemo neki poseban prinos. Broj biljaka je, po mom mišljenju, redukovan za 20 - 30 odsto", kaže Ivan Lalić, poljoprivrednik.

"Pšenica je slabo izbokorila i ne možemo očekivati neki prinos. Nema pšenice koja nije obolela, da li od fuzarijuma, rđe ili nečeg drugog i zato mislim da bi nauka trebalo da se zamisli kako u ovakvim godinama kao što je ova, sačuvati pšenicu od bolesti", zabrinut je Đurica Jovanov, ratar.

Ima i proizvođača koji su se zbog nestabilnog vremena, odlučili za neke neočekivane potreze.

"Оve godine sam napravio jedan potez koji je malo čudan. Počeo sam setvu pšenice i bio sam nezadovoljan uslovima u kojima sejem, suša je bila velika i tada sam odlučio da repromaterijal ostavim za sledeću godinu", objašnjava Lalić.

Jedina obaveza ratara sada je obilazak useva

Poljoprivredni stručnjaci naglašavaju da je sada jedina obaveza poljoprivrednika da redovno obilaze useve i da se pripreme za žetvu jer u fazi u kojoj je sada pšenica, nije moguće uticati na biljke. Žetva će malo kasniti i neće početi pre kraja juna. 

"Teško je prognozirati kako će se sve odraziti na prinose. Fuzariozna zrna uglavnom su štura, što će povećavati prinose tokom žetve jer ona su specifično laka. Kombajni moraju biti podešeni jer će zajedno sa nekom masom pšenice izaći kroz kombajn. Bilo kakve intervencije sada u pšenici nema. Nas zovu poljoprivrednici koji hoće neku folijarnu prihranu da urade, ali to su sada samo nepotrebni rashodi", objašnjava Nenad Živković iz PSS InstitutaTamiš Pančevo.

Usevi poput kukuruza, suncokreta, šećerne repe, za sada nalaze se u dobrom stanju.


Izvori

RTV


Tagovi

Žetva pšenice Prinosi pšenice Fuzarioze Ivan Lalić Đurica Jovanov Nenad Živković Ratari Poljoprivredni proizvođači Poljoprivredni stručnjaci


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu