Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva uljarica
  • 06.09.2017. 08:00

Rok za uljanu repicu do kraja septembra

Zemljište za setvu mora da bude dobro pripremljeno, odnosno mrvičaste strukture, da bi seme dospelo na dubinu od najviše dva centimetra, jer je veoma sitno.

Foto: Jing / Pixabay
  • 393
  • 31
  • 0

Rok za sеtvu uljane repice pomeren je za kraj septembra, jer zemljište nije dobro pripremljeno. Ono mora da bude mrvičaste strukture, da bi seme dospelo na dubinu od najviše dva centimetra, jer je veoma sitno.

"Jako je bitno da su klijanje i nicanje ravnomerni, da bi usev u istoj fazi ulazio u zimu. Ako je potrebno, valjati i pre i posle setve ili preskočiti jedno. Ratari najbolje znaju svoje parcele", kaže za RTV dr Ana Marjanović Jeromela.

Prošle jeseni je pod ovom kulturom je zasejano 38.000 hektara, a ove godine trend će se nastaviti. Petar Dronjak iz Surduka kaže da se na tom području uljana repica slabo gaji, a ima dobru cenu: "Ove godine ću na uštrb pšenice posejti 20% uljane repice".

Foto: Jing / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Ana Marjanović Jeromela Ana Marjanović Jeromela Uljana repica Priprema zemljišta


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]