Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehnika
  • 27.03.2023. 07:30

Rotacija useva smanjuje finansijske izdatke za đubriva i zaštitna sredstva

Uzastopna, višegodišnja setva jedne biljne vrste na istoj parceli dovodi do gomilanja problema i umanjuje prinos.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 176
  • 66
  • 0

Rotacija useva ili plodosmena je agrotehnička mera koja će vam smanjiti finansijske izdatke za đubriva i zaštitna sredstva. Smenom useva na parceli ili gredici smanjuje se akumulacija prouzrokovača biljnih oboljenja i štetočina.

Gomilanje problema

Višegodišnjim uzgajanjem jednog useva na istoj parceli gomilamo probleme. Biljke putem korena izlučuju materije koje se akumuliraju u zemljištu i imaju toksično delovanje. Neke vrste, poput repe i spanaća, su veoma osetljive na njih. Takođe, neke vrste se upravo zbog njih nikako ne podnose. Primer za to je da patlidžan koji ne podnosi tikvenjače.

Kada krompir stalno uzgajamo na istoj parceli imaćemo probleme sa bolestima i štetočinama. Povećava se brojnost populacije žičnjaka i zlatica. One se u jesen zakopavaju u zemljište krompirišta. Tokom proleća se bude i odmah počinju sa ishranom. Slična situacija je sa najpoznatijim i najštetnijim oboljenjem krompira, plamenjačom. Prezimljava na biljnim ostacima i zaostalim krtolama u polju ili bašti. Možemo reći da ponovnom setvom sami stvaramo problem jake infekcije plamenjačom. Rezultat toga je da ćemo svake godine imati sve veće štete od bolesti i štetočina, a samim tim se povećavaju troškovi zaštite i našeg rada.

Plamenjača krompira (Foto: Depositphotos/ilixe48)

Sprečiti iscrpljivanje zemljišta

Svaka kultura ima određene zahteve kada je u pitanju snabdevenost zemljišta biljnim hranivima. Uzastopnim uzgajanjem na istoj parceli dovodimo do njene iscrpljenosti. Prinosi se smanjuju.

Rotacijom useva sprečavamo iscrpljivanje. Ako na parceli uzgajamo biljke iz porodice mahunarki one će zahvaljujući azotofiksaciji obogatiti zemljište azotom. One su odličan predusev za većinu useva. Zelenišno đubrivo je još jedna mogućnost da se poboljša kvalitet zemljišta i sadržaj hranjivih materija.

Kojih je šest koraka do plodnog zemljišta?

Pravilnim odabirom useva koji se uzgajaju jedan iza drugog možemo smanjiti finansijske izdatke za inpute, posebno za đubrivo.

Osnovno pravilo je da na istoj parceli ne uzgajamo određenu vrstu i njene srodnike tri do četiri godine. Izbegavanje iscrpljivanja će pomoći uvođenje mahunarki u šemu setve. Time direktno smanjujemo potrebu za azotom. Rotacija useva može biti jednostavna ili veoma složena. Najzahtevnija je u u organskoj proizvodnji, jer uključuje setvu međuuseva, zimskih pokrovnih kao i postrnih useva, setvu zelenišnog đubriva, ali i drugog bilja.

Oprezno sa kukuruzom

Često se na našim parcelama u monokulturi uzgaja kukuruz ili se smenjuju kukuruz i žitarice, što sa sobom nosi probleme od vremena obrade zemljišta, primene đubriva, izbora njegovih hibrida, setve ozimog ili jarog žita.

Najizraženiji problem je primena herbicida u kukuruzu koji mogu umanjiti ili potpuno uništiti prinose žita.


Tagovi

Monokultura Rotacija useva Plodosmena Setva Uzgoj krompira Smena useva Kukuruz i žitarice Saveti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.