Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 17.08.2021. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Temerin, Novi Sad

Rubin 12 - bolje sitni žetvene ostatke, za sve tipove zemljišta, olakšava oranje

Izuzetno smo zadovoljni, a sam smisao ovih tanjirača jeste mešanje i usitnjavanje biljnih ostataka, što Rubin12 odlično radi, navodi Živko Vasin ispred zadruge “Žunji-Silak”.

Foto: Lemken.com
  • 1.516
  • 494
  • 0

Setva ozimih useva sledi za nešto više od mesec dana, a dobra priprema zemljišta jedan je od ključnih faktora za razvoj biljaka što dalje utiče i na prinos i kvalitet. Proizvođači iz zadruge "Žunji-Silak" iz Temerina planiraju polako setvu pšenice, a pre stavljanja semena u zemlju, istu pripremaju tanjiračom Rubin 12 kompanije LEMKEN.

U pitanju je mašina uz pomoć koje je moguće intenzivno i homogeno izmešati biljne ostatke zahvaljujući diskovima velikog prečnika od 736 mm koji su postavljeni u dva reda, valjci koji se nalaze iza usitnjavaju grudve, a sama tanjirača se lako prilagođava svim tipovima zemljišta i radi na dubini do 20 cm.

"Rubin 12 imamo od 2020. godine. Već smo kupili LEMKEN kompaktor, plugove, te smo se lako odlučili za ovu kompaniju, jer imamo pozitivna dosadašnja iskustva. Izuzetno smo zadovoljni, a sam smisao ovih tanjirača jeste mešanje i usitnjavanje biljnih ostataka, što Rubin12 odlično radi", navodi Živko Vasin ispred zadruge "Žunji-Silak".

Rubin 12 - odlično sitni biljne ostatke posle kukuruza

Dobra je, ukazuje, čak i ako se mora obraditi veća količina biljne mase što se dešava nakon skidanja kukuruza.

"Bolje se usitne i izmešaju ti ostaci. Lakše je oranje, trošimo manje energije na to. To je samo deo benefita ovog agregata", dodaje on.

Rubin 12 sitni veće količine biljnih ostataka

Rubin 12 koriste sa traktorima od 200 do 320 konjskih snaga. Što je veća mašina, potreban je traktor veće snage.

"Mi smo dimenzionisali za naše traktore i posed i zadovoljni smo. U najtežim uslovima koristimo one od 320 konjskih snaga i obavljaju funkciju u punom kapacitetu. A kada želimo pliću obradu onda priključimo Rubin 12 na onaj od 200 konjskih snaga", objašnjava Vasin.

Ukazuje da se ova tanjirača može regulisati putem mehanizma, a da su posebno zadovoljni time što se prilagođava različitim tipovima zemljišta.

"Kod nas je heterogeno zemljište, imamo prvoklasno, a imamo i teže terene. Kod provklasnih nemamo problem, ali odlično se pokazala i kod rada na teškom tlu", napominje sagovornik Agrokluba.

Samonoseći diskovi sa čistačima

Ukazuje da su uz diskove postavljeni čistači koji sprečavaju lepljenje zemlje i ostataka na samom disku.

"Praktično je nemoguće zagušiti mašinu što je inače ranije bila velika boljka tanjirača, lako su se zagušivale i teško je to ručno očistiti. Gotovo nikako ne može nastati takav problem", naglašava on.

Dodaje i da je svaki disk samonoseći što ranije nije bio slučaj. Tanjirače su bile na jednoj osovini, a sada je svaki radni organ na sopstvenom držaču odnosno nosaču.

Diskovi su montirani tako da se nalaze pod uglom od 20 stepeni u odnosu na površinu zemljišta i 16 stepeni u odnosu na pravac kretanja, a radna širina tanjirače je pet metara.

Održavanje nije zahtevno, potrebno je periodično je podmazivati na osnovu urađenih hektara i pređene površine

"Prednost je i što je sama konstrukcija uglova urađena na vrhunski način. To je bitno zbog mešanja i oplazina koje se ne vide ljudskim okom, ali se nalaze na dubini od 15 do 20 cm. Ova mašina ih maksimalno eliminiše", objašnjava Vasin.

Za održavanje, dodaje, nije zahtevna, potrebno je periodično je podmazivati na osnovu urađenih hektara i pređene površine, a njihov Rubin 12 do sada se, napominje, nije kvario. Mašina je gruba, te ističe da nije za prolećnu setvu, posebno ne u Vojvodini.

Za više informacija možete se obratiti LEMKEN predstavništvu na jedan od niže navedenih kontakata: Milan Slavković +381 69 780 345.


Tagovi

LEMKEN Rubin 12 Žunji-Silak Živko Vasin Tanjirača Obrada zemljišta


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com