Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 14.10.2016. 08:00

Rusija rekorder u proizvodnji žitarica

Proizvodnja pšenice se očekuje na rekordnom nivou od 69,5 miliona tona što je više nego što je ranije prognozirano, a to je za 13 odsto uvećana proizvodnja u odnosu na onu 2015. godine

  • 1.128
  • 55
  • 0

Ukupna proizvodnja žitarica u Rusiji, u 2016, godini, očekuje se na nivou 111 miliona tona, što je za osam odsto veća proizvodnja nego u 2015, godini. Veća proizvodnja prostignuta je prvenstveno zbog povoljnih vremenskih uslova tokom zime i proleća.

Proizvodnja pšenice se očekuje na rekordnom nivou od 69,5 miliona tona što je više nego što je ranije prognozirano, a to je za 13 odsto uvećana proizvodnja u odnosu na onu 2015. godine. Iako je veći prinos, kvalitet pšenice je manji.

U odnosu na 2015, očekuje se manji rast u proizvodnji kukuruza koji se procenjuje na 13,5 miliona tona. To je rast u odnosu na prošlu godinu od tri odsto. Veće količine kukuruza postignute su najviše zahvaljujući povećanim površinama pod ovom biljnom vrstom. Nasuprot proizvodnji pšenice i kukuruza proizvodnja ječma je smanjena za dva odsto, navodi FAO.

Najveći izvoznik pšenice u svetu u 2016/17

U tržišnoj 2016/17 očekuje se i rekodan izvoz žitarica, u količini 39 miliona tona, što je za 16 odsto iznad prethodno dostignutog maksimuma u 2015/16. godini. Rekordna domaća proizvodnja i ukidanje izvoznih taksi su razlozi za povećanje izvoza. Osim toga, očekuje se da će se mogućnost izvoza pšenice iz Evropske unije, glavnog konkurenta Federaciji Rusije u regionu Crnog mora, znatno smanjiti zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Kao rezultat toga, procenjuje se da će pšenica biti isporučena u količini 29,5 milona tona što bi Rusiju učinilo najvećim izvoznikom pšenice u svetu u 2016/17. Izvoz kukurza se prognozira u količini 4,5 miliona tona što je za 500,000 tona manje nego u tržišnoj 2015/16. godini.

Cene pšenice u septembru u blagom porastu

Ograničene zalihe visokokvalitetne pšenice i jake kiše u centralnim delovima države dovele su do povećanja cena na domaćem tržištu za tri odsto u septembru. Međutim, cene pšenice namenjene izvozu imale su male neto izmene u septembru i neznatno su podržale nastavak prodaje Egiptu.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Federacije Rusije Proizvodnja Tržište Pšenica Kukuruz Ječam Prinos Cena Izvoz Domaće tržište


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao